Regija
POČELE PRIPREME ZA IZRADU

Intervencijski plan - velika prilika za županjsku Posavinu
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Bit će pripremljeni konkretni projekti za Županju i okolne općine, 2021. kreće financiranje i natječaji
ŽUPANJA - Radnim sastankom gradonačelnika Davora Miličevića s općinskim načelnicima i direktoricom Lokalne agencije za razvoj Vjeverica počela je priprema Intervencijskog plana za područje Grada Županje i općina Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja.Početkom ožujka ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u Županji je lokalnim čelnicima uručila Odluke o izradi Intervencijskog plana. Istaknula je veliku potrebu za planiranjem nove financijske perspektive za županjsku Posavinu.

- Važno mi je da zajedno na vrijeme pripremamo projekte za sljedeće financijsko razdoblje EU-a. Mislim da ovo naše područje uz granicu, s obzirom na siromaštvo i sve pokazatelje koje imamo, sigurno zaslužuje posebnu pažnju našeg ministarstva i zajedno ćemo početi s pripremom konkretnih projekata – kazala je. Intervencijskim planom moći će se odgovoriti na izazove i potrebe lokalnog stanovništva i smanjiti socijalne nejednakosti, isključenost i siromaštvo, poboljšati infrastrukturu te povećati atraktivnost za življenje i potencijalna ulaganja.

Izaslanstvo Grada Županje prošli je tjedan bilo u Ministarstvu, koje je raspisalo poziv za tehničku pomoć, i o svim dobivenim informacijama na radnom sastanku izvijestili su općinske čelnike.

Svaka će općina imenovati predstavnike u jedinicu za Intervencijski plan, čiji će voditelj biti Grad Županja, a koja će operativno raditi na pripremi tog dokumenta, uz koordinaciju Agencije Vjeverica. U partnerstvo za Intervencijski plan bit će uključena i šira lokalna zajednica.

- U rujnu bismo trebali početi operativno s pripremom, najprije s analizom područja, a potom i izradom strateškog dokumenta gdje će biti definirani i konkretni projekti. Tu će se provoditi ulaganja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Razvoj ljudskih resursa i sve ono što se u tom dokumentu definira kao prioritet javnih ulaganja. A dobar dio sredstava, što je vrlo bitno, ići će za razvoj malog i srednjeg poduzetništva - ističe Ana Cvitković-Komesarović, direktorica Vjeverice. Plan treba biti gotov do sredine 2020., do kraja godine usvojen i odobren od strane Ministarstva. U 2021. kreće financiranje i raspisivanje natječaja. Bitno je projekte što kvalitetnije pripremiti jer što je dokumentacija spremnija, Plan će biti bolje ocijenjen i bit će bolja i sigurnija provedba. Provodit će se u novom financijskom razdoblju EU-a od 1. 1. 2021. do 31. 12. 2027.

Gradonačelnik Miličević smatra da je Intervencijski plan jako dobra prilika za županjski kraj. Ističe da se treba posložiti, raditi zajedno i uz pomoć Ministarstva najbolje ju iskoristiti. Najznačajnija investicija za Županju je izgradnja bazena, a tu su i drugi važni projekti koji će povećati kvalitetu života.

- Nakon dobivene informacije o mogućnosti povlačenja europskoga novca, pitat ću građane i sve nas je li bolje da bazen guramo preko Grada i da ga nagodinu sagradimo novcem poreznih obveznika ili da ta sredstva, što je realno, 2021. povučemo iz EU fondova. Građevinsku dozvolu ishodit ćemo u ovoj godini, u sljedećoj ćemo provesti postupak javne nabave, a u siječnju 2021. početi kopati i dobiti 25 milijuna kuna. Ili da bazen nagodinu radimo vlastitim novcem? To je teško pitanje i morat ćemo dobro razmisliti - ustvrdio je.

Napominje da je svjestan toga da će već i sam spomen mogućnosti da umjesto 2020. bazen bude sagrađen 2021. mnogi dočekati na nož, ali u pitanju je 25 milijuna kuna koje Grad može povući, a to je za Županju jako velik novac.

Marija Lešić Omerović
MOGUĆE FINANCIRANJE GRADNJE BAZENA
“Bazen može proći zato što je to javna infrastruktura koja pridonosi nekoliko čimbenika, a indirektno utječe i na privlačenje i koncentraciju ljudi na ovom području, potrošnju, a samim time i na zapošljavanje”, ističe Cvitković-Komesarović. Intervencijski plan stvara i preduvjete za razvoj gospodarstva jer će najmanje 30 posto novca ići poduzetnicima isključivo s ovog područja, što će značiti i nova rada mjesta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura