Regija
SVE MANJE GRADSKIH RUGLA

Derutni objekti se ruše, gradit će višekatnicu
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje investitor je zgrade s 33 stana
BELI MANASTIR - Iz dana u dan u Belom Manastiru sve je manje derutnih objekata.
Nakon što su ‘‘s lica zemlje‘‘ nestali oni u Osječkoj ulici, na čijem je mjestu sagrađena nova zgrada s 20-ak stanova, ista je sudbina zadesila skupinu derutnih objekata nedaleko od nje.


- U tijeku je posljednja faza njihova rušenja. Nakon što područje bude čisto, trebala bi početi gradnja zgrade s 33 stana - objašnjava Goran Hes, zamjenik gradonačelnika, dodajući kako je investitor Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Odlukom belomanastirskog Gradskog vijeća čestica na kojoj će biti građena zgrada darovana je državi, čime su, uz rušenje postojećih objekata, obavljene sve predradnje (što se grada tiče) uoči izgradnje. Poručuje kako je u gradskom vlasništvu ostalo samo nekoliko derutnih objekata. Inače, prema podacima uvrštenim u Intervencijski plan (u vrijeme njegove izrade), u vlasništvu grada su 144 stambene jedinice u 66 objekata, ukupne površine 6974,13 četvornih metara, te (tada) još 16 neuseljenih objekata u ruševnom stanju. Od useljenih jedinica izrazito problematično bilo je 28 ruševnih stanova u devet objekata. Od vremena nastajanja Intervencijskog plana do danas veći dio ih je srušen. Jedno od "Top 10" gradskih rugla zasigurno je Gradski stadion. Ako se može suditi po odgovoru koji smo u travnju dobili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a (koje provodi Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije), za projekt Gradski sportski park tijekom 2019. godine predviđen je dovršetak izrade projektno-tehničke dokumentacije i prijava na poziv za dostavu projektnih prijedloga, a početak realizacije previđa se 2020. godine. Tijekom srpnja trebalo bi biti poznato hoće li dio Intervencijskog plana postati i gradski bazeni (jedno od novijih gradskih rugla) koji bi, u tom slučaju, bili izdvojeni dio Gradskog sportskog parka, a grad se na taj način ne bi morao kreditno zadužiti kako bi ih obnovio. Postoje i gradska rugla koja nisu u gradskom vlasništvu. Jedno je zgrada bivšeg restorana Adica kod kolodvora. Riječ je o poluruševnoj zgradi s velikom terasom. Na ulaznim vratima natpis je ‘‘privatan posjed, ulaz na vlastitu odgovornost‘‘, a većina Belomanastiraca ne zna što se s njom događa. U vlasništvu je ustanove koja upravlja rizičnom imovinom banaka.
Zubu vremena izložen je i nekadašnji Sokolski dom, sagrađen 1933. godine. Ovršim postupkom pripao je jednoj županjskoj ŠKZ, koja ga već godinama pokušava prodati.

Ivica Getto
Kada se govori o gradskim ruglima, ne treba zaboraviti ono uvjerljivo površinski najveće - nekadašnju vojarnu koja se nalazi na ulazu u grad. Ovaj kompleks u državnom vlasništvu prostire se na 68.000 četvornih metara, a u njegovu je sklopu 20-ak objekata. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske jasno su dali do znanja da nije planiran dolazak postrojbe Hrvatske vojske u Beli Manastir, dodavši kako je vojarna predana Agenciji za upravljanje državnom imovinom 2011. godine. Kako ističu u belomanastirskoj gradskoj upravi, Ministarstvo državne imovine spremno je prepisati vojarnu u gradsko vlasništvo, ali traže gotov projekt. No, kada se zna kako stoje stvari s potencijalnim investitorima, pitanje je kako to ostvariti.
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike