Osijek
NASTAVAK AFERE “KANIŽLIĆEVA”

Natječaj još vrije u pravnoj kuhinji u Kuhačevoj br. 9
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Grad je tvrtki zbog koje je poništio prvo rješenje dopustio da dopuni papire

Vezani članci

U GODINU DANA ČAK 4 NATJEČAJA

HDZ proziva Grad za manipulacije oko gradnje Kanižlićeve

REAGIRANJE GRADA NA OPTUŽBE IZ HDZ-A

Natječaj nije poništen već se ponovno ocjenjuju ponude

Krajem svibnja osječka je oporba objelodanila široj javnosti kako se Grad Osijek našao u problemima pri javnoj nabavi za izvođača radova gradnje produžetka Kanižlićeve ulice. Problem je nastao kada je Grad za izvođača radova odabrao tvrtku za koju će se vrlo brzo pokazati da u ponudi nije dostavila jedan od temeljnih dokumenata za sudjelovanje u natječaju - bankovnu garanciju, nego je umjesto nje dostavila posve drugi dokument - zadužnicu.

Opet žalba
Prema informacijama kojima raspolaže Glas Slavonije, na te ih je propuste nakon pregleda dokumentacije upozorio jedan od odbijenih ponuditelja, te je Grad 23. svibnja Rješenjem koje potpisuje zamjenik gradonačelnika Boris Piližota poništio odabir i odlučio ponovno provesti postupak pregleda i ocjene ponuda. Sada, nakon mjesec i pol dana, iz Grada potvrđuju kako je taj ponovni postupak završen još 6. lipnja, ali i dalje nije okončan jer ipak nisu izbjegli žalbu na novu odluku. Razlog je činjenica da je Grad iznova odabrao istu tvrtku koja prvotno nije dostavila svu dokumentaciju jer je, kako navode, "u ostavljenom roku za dopunu ponude dostavila traženu dokumentaciju." Sada u Gradu priznaju: "Na Rješenje o odabiru najbolje ponude Osijek-Koteks d.d. 21. lipnja uložio je žalbu o kojoj treba odlučiti Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave." Rok za donošenje odluke je 30 dana od predaje uredne žalbe.

Na dodatan upit Glasa Slavonije prema kojemu je stavku, kojeg članka i kojeg zakona Grad Osijek dopustio da tvrtka koja u svojoj ponudi nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju to naknadno učini, umjesto da se automatski diskvalificira, kao i tko je bio u tijelu koje je razmatralo ponude i prihvatilo naknadno dostavljanje dokumenata, te je li točno da se pročelnik UO-a za financije David Krmpotić usprotivio takvom postupku, iz Grada je u srijedu kasno poslijepodne stigao odgovor kako je "dopuna ponude ponuditelja koji nije dostavio potpunu ponudu, odnosno čije jamstvo nije dostavljeno u traženom obliku omogućena na temelju članka 293. Zakona o javnoj nabavi, nastavno na ZJN 2016., a u svezi članka 4. stavka 3. ZJN 2016." Također, u odgovoru koji potpisuje pročelnik David Krmpotić stoji kako je sukladno zakonu imenovano stručno povjerenstvo koje priprema i provodi postupak javne nabave, a koje su u konkretnom slučaju činili službenici upravnih tijela ne navodeći o komu se radi, kao i da je odluka o odabiru u nadležnosti gradonačelnika, ne povjerenstva. Budući da se radi o odluci iz lipnja 2019., jasno je da ju je donio i potpisao zamjenik gradonačelnika Piližota na kojeg je gradonačelnik Vrkić prenio svoje ovlasti tijekom oporavka od operacije na srcu. Na pitanje o svom stavu o postupku, Krmpotić je u odgovoru naveo kako nije nadležan za donošenje odluke, niti ju on potpisuje.

Niz nepravilnosti
Kako bismo provjerili što doista omogućuju ili ne omogućuju navedeni članci Zakona o javnoj nabavi, Glas Slavonije za mišljenje je pitao jednog od pravnih stručnjaka za javnu nabavu, a njegovi su odgovori nakon uvida u dokumentaciju prilično kritični prema svim potezima koje je Grad Osijeka vukao u postupku.

"Budući da je ponuditelj dostavio pogrešan dokument, zadužnicu umjesto bankovne garancije (između kojih, naravno, postoji golema razlika i nevjerojatno je da bilo koja tvrtka može pogreškom dostaviti jedan umjesto drugog), automatski je morao biti diskvalificiran iz daljnjeg postupka i nikako nije mogao biti nikakvom pogreškom, previdom ili propustom izabran jer je u postupku nemoguće ne uočiti nepravilnost takvih razmjera. Jednako tako, ne postoji nikakvo zakonsko utemeljenje da se odluka o odabiru ponuditelja koji ne zadovoljava temeljne kriterije poništi kako bi mu se u okviru istog natječaja dala mogućnost da dopunjava dokumentaciju i ponovno bude odabran iz jednostavnog razloga što je zbog nedostatka te dokumentacije već u prvom koraku morao biti odbačen i uopće nije mogao biti odabran. Ako je već došlo do takvog nevjerojatnog propusta, jedino je bilo moguće isključiti ga iz postupka i izabrati nekoga od preostalih ponuditelja. A budući da je naručitelj učinio takav niz propusta, oštećeni ponuditelji uz žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave mogu podnijeti i prijave protiv članova tijela koje je razmatralo ponude i čelnika koji je donio više odluka suprotnih zakonskim odredbama, kao i tražiti upravni nadzor nad postupkom od strane Uprave za politiku javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva", kazao je Glasov sugovornik.

Nefreteta Z. Eberhard
Četiri natječaja bez rješenja
Uz informaciju o odabiru ponuditelja koji nije dostavio traženu dokumentaciju javnost je doznala i da je prvi natječaj za izvođača radova na produžetku Kanižlićeve raspisan još 29. lipnja prošle godine, odnosno Grad Osijek je u razdoblju od srpnja 2018. do veljače 2019. proveo tri postupka javne nabave za izvođenje radova na gradnji Kanižlićeve ulice tijekom kojih je mijenjao vrijednost nabave, što je vrlo neobično prvo prema nižoj vrijednosti iako su sve ponude bile značajno više, a zatim prema gore. Kako su u svakom novom natječaju ponude bile i dalje više od procijenjene vrijednosti nabave, Grad ih je poništio da bi u travnju 2019. bio proveden 4. postupak javne nabave, u kojemu je procijenjena vrijednost nabave određena u iznosu od 14,8 milijuna kuna bez PDV-a. U Gradu navode kako je tržište pokazalo neutemeljenost projektantske procjene, pa se pri raspisivanju četvrtog natječaja uzelo u obzir izmjenu izvora sredstava u proračunu za 2019. Tada je Grad odabrao ponudu koja je financijski respondirala procijenjenoj vrijednosti, ali je naknadnim pregledom dokumentacije utvrdio određene propuste u postupku koji zahtijevaju ponovljeni pregled i ocjenu.
Boris Piližota

zamjenik gradonačelnika Osijeka

“Tko radi, taj i griješi”

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zamjenik gradonačelnika Boris Piližota na prozivku vijećnice Sande Pašuld da objasni situaciju oko Kanižlićeve ulice ustvrdio je kako nema govora o namještanju javne nabave ni pogodovanju bilo kojoj tvrtki, a kao opravdanje za pogrešku u odabiru tvrtke s nedostatnom dokumentacijom koristio je i činjenicu da u osječkom Odjelu za javnu nabavu rade samo tri osobe, za razliku od primjerice Grada Rijeke gdje ih u istom odjelu radi deset. Također je i činjenicu da je za izvođača izabrana tvrtka koja nije dostavila svu traženu dokumentaciju lakonski objasnio riječima: “Tko radi, taj i griješi.” Recimo i kako bi zbog svih spornih događanja u natječaju za Kanižlićevu mogli u najmanju ruku biti značajno usporeni i projekti izgradnje zgrade 1. gimnazije, te kampa i stadiona Nogometnog kluba Osijek koji izravno ovise o završetku produžetka te ulice.
12

mjeseci prošlo je od raspisivanja prvog natječaja za izvođača radova
Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

Najčitanije iz rubrike