Osijek
PRAZNICI U LJETNOJ ŠKOLI ZOOLOŠKOG VRTA OSIJEK

Djeca brala ringlove i pravila “sladoled” za vesele čimpanze
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Do sada su djeca imala priliku, osim o primatima, naučiti nešto više i o papigama, vanjskim pticama općenito, te o jelenima

Umjesto ispred televizora, u dežurnom vrtiću ili uz bake i djedove, skupina osječkih mališana dio ljetnih praznika provodi u osječkom zoološkom vrtu učeći kroz igru sve o njegovim stanovnicima. Oni su polaznici ljetne ZOO škole koja već godinama oduševljava male zaljubljenike u životinje.

Jučer smo ih zatekli zadubljene u temu dana - život primata. U sklopu prezentacije imali su priliku naučiti kako žive čimpanze, giboni, orangutani, makakiji, čime se hrane i što im je najdraža razonoda, ali i nekima od njih pripremiti pravu ljetnu poslasticu - "sladoled" u santama leda zarobljenog voća. Sve to pod budnim okom edukatorice Dore Bjedov.

"Djeca su danas imala priliku naučiti ponešto o nekoliko vrsta primata od kojih se tri - makaki, čimpanze i giboni - nalaze u našem zoološkom vrtu. Najviše smo govorili o njihovu načinu života, ali i kako možemo zaštititi one koji pripadaju ugroženoj populaciji. No, svakako, svima je najzanimljivije hranjenje životinja. Danas smo za primate u zoološkom vrtu pripremili sante leda s voćem i bazenčić u koji smo ubacili voće. Danas je u radionici sudjelovalo 25-ero djece, mahom mlađih osnovaca, a mogu reći kako je interes jednako dobar od prvog dana kako je škola započela. Do sada su djeca imala priliku, osim o primatima koje su upoznala danas, naučiti nešto više i o papigama, vanjskim pticama općenito, te o jelenima. Do kraja Škole još ćemo se pojedinačno baviti makakijima, lavovima, tigrovima i jaguarima, a i izrađivat ćemo hotel za kukce!" rekla je Bjedov dodavši kako su polaznici uglavnom djeca u kojoj su roditelji prepoznali veliku ljubav prema životinjama.

"Većina njih nam dolazi s impresivnim predznanjem o životinjama", ističe Bjedov.

Jedan od njih je i desetogodišnji Ivan Piližota.

"Došao sam ovamo jer jako volim životinje i želim još nešto naučiti o njima, a i praznici su pa imam puno slobodnog vremena. Ovo mi je treća godina zaredom da dolazim preko ljeta u zoološki vrt na radionice i ovdje mi je super. Uvijek naučim nešto novo. Danas sam tako vidio kako izgleda lubanja majmuna, a i sami smo brali ringlove za životinje!" rekao nam je Ivan.

Škola u ZOO-u ovoga se ljeta održava od 8. do 19. srpnja. Djeca se mogu prijaviti odnosno doći svakoga dana od 9 sati do 11.30 i sudjelovati u radu Škole kupnjom pojedinačnih ulaznica na blagajni ZOO vrta u iznosu od 20 kuna, a sve informacije o programu po danima mogu se pronaći na internetskoj stranici osječkog zoološkog vrta. Tako, iako se preporučuje da polaznici prođu cijelu školu, odnosno dolaze svaki dan, moguće je dijete dovesti i samo u dane kada su roditelji u mogućnosti to učiniti ili pak kada roditelj prepozna neki dan u programu kao posebno zanimljiv s obzirom na osobni interes djeteta.

Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana