Osijek
UKLANJANJE I OREZIVANJE STABALA

Počelo rušenje u parkovima: Uklonjena stara carska paulovnija
Objavljeno 12. srpnja, 2019.

Kako je i najavljivano, prije nekoliko dana počelo je uklanjanje i orezivanje stabala u Perivoju kralja Petra Krešimira IV., nakon što su iz gradske uprave poručili da su ona veliki sigurnosni problem. Tako će u navedenom perivoju biti uklonjeno 19 stabala te još 46 orezano, a susjedni Perivoj kralja Tomislava ostat osiromašen za 18 stabala, istih onih koja su proljetos orezana do neprepoznatljivosti, a nalaze se u blizini Drvengrada.

Sada je Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje, koji čine Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za komunalno gospodarstvo i Stjepan Giesler iz Unikoma, utvrdilo da tim stablima ipak nema spasa te će biti uklonjena prema rješenju Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Izazvalo je to ogorčenje u mnogih Osječana, društvene mreže "gore", traži se odgovornost. Podosta je tu paušalnih optužbi, mnogi zbog neupućenosti smatraju da se uklanjaju zdrava stabla, iako to nije istina. Oni svjesni činjenice da stabla uistinu jesu opasna, pitaju se pak zar je moralo doći do ove situacije, zbog čega su stabla godinama bila prepuštena sama sebi, zašto nisu tretirana sustavno i na vrijeme. S njima se možemo složiti, to je dobro pitanje na koje bi valjalo dobiti odgovor.

Do tada nam ne preostaje ništa drugo nego promatrati kako zaštićeni spomenici parkovne arhitekture mijenjaju svoju vizuru. Uklonjena je stara carska paulovnija u istočnom dijelu Perivoja kralja Petra Krešimira IV. te još jedno drvo na istoj lokaciji čija nam je vrsta nepoznata, a nekoliko stabala koja se nalaze na zapadnom rubu parka je orezano. Akcija se nastavlja. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike