Mozaik
TRI DANA BOGATOG PROGRAMA U RETKOVCIMA

Kazališna čarolija pitomoga sela u srcu Slavonije
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Dramski amateri ovog vikenda slave 100 godina kazališnog života i ponosni su na to

U malom i mirnom slavonskom selu Retkovcima tri dana ovog vikenda slave 100 godina kazališnog života i izuzetno su, s pravom, ponosni na to.


Retkovački dramski amateri i njihovi gosti uz bogat trodnevni program prisjetit će se mladih retkovačkih entuzijasta koji shvaćaju potrebu kulturnog oplemenjivanja seljana pa u svome selu, koje je tada brojilo oko 1400 stanovnika, otprilike kao i danas, 23. srpnja davne 1916. uprizoruju igrokaz nazvan "Sve za domovinu". Tadašnje novine su zabilježile: ‘‘Dne 23. srpnja doživili su Retkovčani rijetku zabavu. Na taj dan priredilo je diletantsko društvo retkovačke omladine zabavu u korist hrvatskih invalida s igrokazom Sve za domovinu, koji je napisala za tu prigodu gđica Marija Katušić, učenica VIII. razreda više djevojačke škole...‘‘.


Zaslugom vinkovačkog povjesničara Zlatka Virca, autora prve monografije Retkovci nekad i sad, tek nedavno je otkriven taj vrijedni povijesni događaja važan za početke kazališnoga života Retkovaca. No vodeći se zabilježenim podatcima autora prve retkovačke monografije i njezina urednika Mike Živkovića iz 1983. u Retkovcima je, prema Živkoviću, prva registrirana dramska predstava odigrana je 1919., kada je seoski krznar Antun Matijević okupio oko sebe djevojke i mladiće i priredio s njima nekoliko dramskih predstava.


Obilježavanje 100 godina kazališnog života u Retkovcima odvija se pod sloganom "Stoljetna kazališna čarolija pitomoga sela u srcu Slavonije", pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Proslava počinje danas, u petak, 12. srpnja, u Domu kulture, gdje će biti svečano otvoren novouređeni prostor, potom je otvorenje izložbe fotografija Dražena Bote "Iz Mikina šešira", posvećene legendarnom retkovačkom kulturnom animatoru, kazalištarcu, režiseru i glumcu, začetniku u 1980-ima smotre dramskog amaterizma, koja je okupljala najbolje dramske amatere istoka Hrvatske, Miki Živkoviću. Program prvog dana završava praizvedbom predstave "Biser-Kata" prema pripovijetci Josipa Kozarca, a u izvedbi retkovačkog Kazališta Mika Živković. Scenarij i režiju potpisuje Marko Sabljaković.


Miroslav Flego
PROGRAM U SUBOTU I NEDJELJU DONOSI MONODRAMU, PREDAVANJE, MISU I PREDSTAVU "BISER-KATA"
Drugog dana, u subotu, 13. srpnja, dramski će umjetnik Joško Ševo izvesti monodramu "Govorite li hrvatski", a potom će ovaj glumac i redoviti profesor zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti govoriti o dramskom amaterizmu, koji u ovom selu ima duboke korijene kao malo koje mjesto, pa i ono s mnogo više stanovnika.

U nedjelju, 14. srpnja, sudionici će položiti cvijeće na grobove preminulih retkovačkih kazalištaraca i nazočiti misi u povodu obilježavanja 100 godina kazališnog života u Retkovcima, a navečer je repriza "Biser-Kate", prvog Kozarčevog uspješnog književnog uratka u kojemu otkriva rane slavonskog sela.

Može se očekivati da će ljubitelji kazališta ovog vikenda u Retkovcima pronaći nešto za sebe...
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike