Kultura
KREŠIMIR STRAŽANAC I DANIJEL DETONI

Izvode Schuberta u Kabogi na 70. igrama
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
DUBROVNIK - U okviru glazbenog programa Igara, a u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, nakon velikog gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha, 12. srpnja na rasporedu je izvedba Schubertova Winterreise nagrađivanih i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika, bas-baritona Krešimira Stražanca, uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.


Krešimir Stražanac, koji trenutno u Dubrovniku vodi i vokalnu majstorsku radionicu, studirao je u Stuttgartu kod prof. Dunje Vejzović i Cornelisa Witthoeffta te privatno kod Jane Thorner Mengedoht i Hanns-Friedricha Kunza.


Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima, poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, a 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, dok je 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu podučava klavir i komornu glazbu.
Ciklus solo pjesama za muški glas i klavir Zimsko putovanje F. Schubert skladao je prema 24 pjesme W. Müllera, a dramatska upečatljivost posebice dolazi do izražaja kada se izvodi integralno, kao što će biti slučaj ovom prigodom. N.Vek.
POBJEDNIK BROJNIH NATJECANJA
Nakon studija Krešimir Stražanac postao je solist Opere u Zürichu gdje je tumačio brojne uloge pod ravnanjem nekih od najvećih dirigenata. Pobjednik je više međunarodnih natjecanja, a njegov opsežan oratorijski i koncertni repertoar uključuje djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Kao koncertni solist nastupa diljem Europe i Azije uz simfonijske orkestre Zapadnonjemačkog i Bavarskog radija, Kraljevski orkestar Concertgebouwa, Staatskapelle Dresden, Tokijski i Singapurski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija...
Možda ste propustili...

VRHUNSKI IZVOĐAČI ISPRED CRKVE SV. VLAHA

Znametina Beethovenova "Deveta simfonija" za početak 70. igara

ODABRANI KANDIDATI ZA 16. NATJECANJE FERDO LIVADIĆ

Nagrade su novac, koncerti i praizvedbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VIJEĆNICI MUZEJA SLAVONIJE U OSIJEKU

Izložba likovne kolonije Srebrenica

2

INVENTURA SEZONE GK “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI

Sjajna godina s 46 gostovanja i pohvalama publike i kritike

3

8. HRVATSKI TRIENNALE AKVARELA U KARLOVCU

Ne mora biti glasno, veliko i agresivno