Kultura
KREŠIMIR STRAŽANAC I DANIJEL DETONI

Izvode Schuberta u Kabogi na 70. igrama
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
DUBROVNIK - U okviru glazbenog programa Igara, a u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, nakon velikog gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha, 12. srpnja na rasporedu je izvedba Schubertova Winterreise nagrađivanih i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika, bas-baritona Krešimira Stražanca, uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.


Krešimir Stražanac, koji trenutno u Dubrovniku vodi i vokalnu majstorsku radionicu, studirao je u Stuttgartu kod prof. Dunje Vejzović i Cornelisa Witthoeffta te privatno kod Jane Thorner Mengedoht i Hanns-Friedricha Kunza.


Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima, poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, a 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, dok je 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu podučava klavir i komornu glazbu.
Ciklus solo pjesama za muški glas i klavir Zimsko putovanje F. Schubert skladao je prema 24 pjesme W. Müllera, a dramatska upečatljivost posebice dolazi do izražaja kada se izvodi integralno, kao što će biti slučaj ovom prigodom. N.Vek.
POBJEDNIK BROJNIH NATJECANJA
Nakon studija Krešimir Stražanac postao je solist Opere u Zürichu gdje je tumačio brojne uloge pod ravnanjem nekih od najvećih dirigenata. Pobjednik je više međunarodnih natjecanja, a njegov opsežan oratorijski i koncertni repertoar uključuje djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Kao koncertni solist nastupa diljem Europe i Azije uz simfonijske orkestre Zapadnonjemačkog i Bavarskog radija, Kraljevski orkestar Concertgebouwa, Staatskapelle Dresden, Tokijski i Singapurski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike