Mozaik
UTJEČE NA REPRODUKCIJU

Nemovo potomstvo ugroženo
je zbog svjetlosnog smeća
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Reprodukcija ribe klauna, koju je proslavio film “Potraga za Nemom”, postala je - ugrožena

Umjetna svjetlost oko koraljnih grebena mogla bi ozbiljno utjecati na reprodukciju ribe klauna koju je proslavio crtani film "Potraga za Nemom", pokazala je studija australskih znanstvenika. Lako prepoznatljiva po jarkoj narančastoj boji i bijelim prugama omeđenim crnom linijom, riba klaun, koja živi u blizini koraljnih grebena, suočava se s podmuklim neprijateljem koji iz dana u dan postaje sve moćniji - svjetlosnim onečišćenjem.

Naime, obalni dio blizu koraljnih grebena sve je izloženiji LED rasvjeti, s obzirom na razvoj luka i pristaništa te na porast gradnje naselja duž obale, pojasnili su znanstvenici s australskog Sveučilišta Flinders, ujedno i autori studije. Kao dodatni problem navode kruzere i ostale brodove koji osvjetljuju oceansku površinu zbog turista. Sve više umjetnog svjetla koje noću osvjetljuje koraljne grebene, čak i u relativno niskoj razini, maskira prirodne signale koji ribe klaune potiču na polaganje jaja nakon sumraka, pokazala je studija australskih znanstvenika objavljena u stručnome časopisu Biology Letters. Oni su ustanovili da umjetno svjetlo ima iznimno negativan utjecaj na prirodnu potrebu ženki da nakon sumraka polože jaja koja će mužjaci kasnije oploditi, jer se iz njih nije izlegao ni jedan potomak.

Da bi doznala kakav je utjecaj umjetnoga noćnog svjetla na ribu klauna, grupa znanstvenika je u laboratoriju proučavala ponašanje deset ribljih parova. Pet parova u kontrolnoj skupini bilo je izloženo klasičnoj prirodnoj svjetlosti u sklopu koje su se izmjenjivali dan i noć. Stanište ostalih pet parova smještenih u akvariju znanstvenici su tijekom noći osvijetlili umjerenim intenzitetom LED svjetla, u rasponu od 25 do 28 luksa, što je usporedivo s osvjetljenjem kojemu je izložena površina oceana blizu naseljene obale. Prve faze reprodukcije odvijale su se normalno. “Nije bilo značajnih razlika u učestalosti mrijesta između kontrolne skupine i one izložene umjetnoj noćnoj svjetlosti”, kazali su znanstvenici. Ženke su polagale jajašca koja su potom mužjaci oplođivali, a potom su za vrijeme razvoja embrija o jajima brigu vodili zajedno. Uobičajeno je da se potomci izlegu otprilike osmi dan nakon oplodnje, no iz jaja koja su bila izložena umjetnoj svjetlosti nije se izlegao ni jedan potomak, pokazala je studija.

Hina
10

ribljih parova bilo je obuhvaćeno istraživanjem
28

luksa je osvjetljenje u blizini naseljene obale
Svjetlosno onečišćenje zahvaća 23 posto kopnene površine, uz izuzetak Zemljinih polova
Najčitanije iz rubrike