Sport
OPORAVLJEN I SPREMAN

Liječnici Rome umalo su upropastili Silvija Anočića
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Nogometaš iz Narda proživio je pakao, operaciju i oporavak od ozljeda

Karijera je bila obećavajuća, o njegovu talentu nadaleko se pričalo, a onda kada se činilo da sve ide savršenim tijekom, ozljede i liječnička pogreška potpuno su pokvarili i zaustavili planove Silvija Anočića, 21-godišnjeg nogometaša iz Narda, koji je prve nogometne korake počeo u Valpovu, ali se ubrzo preselio u osječki Gradski vrt.

Prošao je pionirski, kadetski i juniorski staž s osječkim bijelo-plavima, vodili su ga treneri Kulešević, Vranješi, Prigl..., bio je standardni igrač na lijevom boku i u mlađim uzrastima hrvatske reprezentacije. Sve je izgledalo bajkovito, Anočić je slovio za strašnog talenta, a mnogi kupci su navraćali u Gradski vrt uvjeriti se u njegov potencijal. Ponuda nije nedostajalo, pa se 2014. godine odlučio na odlazak u redove talijanskog velikana - Romu.

Liječnička pogreška
Nakon preseljenja u Italiju u početku je bilo sjajno, na Olimpicu ga je dočekao legendarni Francesco Totti i ugledno društvo koje je tih godina nosilo dres Rome. Momak iz Narda živio je svoj san, a onda kada je trebao napraviti iskorak i potvrditi se u seniorskoj momčadi, sve je krenulo naopako. Ne njegovom, nego krivnjom liječnika Rome koji na vrijeme nisu detektirali u čemu je problem i samo su pogoršali situaciju. Naime, nakon tri godine u Romi u jednom trenutku Anočić je trebao na posudbu kod trenera Ivana Jurića, ali liječnici Genoe ustanovili su kako ima problem s pubičnom kosti i rekli su kako mu ne mogu dati "zeleno" za igrati. Romin liječnički tim nije se složio s kolegama, tvrdio je kako je sve apsolutno u redu i kako Anočić može trenirati. Iako se u tim danima teško kretao i hodao poput starca, morao je odrađivati treninge. Stanje je bilo sve gore i gore, a onda su mu se pomaknuli i diskovi u kralježnici, pa je Silvio morao na operaciju. Iza njega su dvije teške godine, ali uporni i inatljivi Slavonac se ne predaje.

Operacija i rehabilitacija su gotove, ponovno je na nogometnom travnjaku, potpuno spreman na nove izazove.

- Nakon pauze od gotovo dvije godine zbog ozljeda (kralježnica i pubična kost) idem dan po dan, utakmicu po utakmicu. Ozljeda je prošlost, oporavak dobro ide, trenerima dva puta dnevno i nemam nikakvih zdravstvenih problema. Moram zahvaliti doktoru Željku Kapulici koji je preuzeo brigu o mom zdravlju i došao u Italiju. Da nije bilo naših liječnika, ne znam kako bi sve završilo. Ustvari, da sam u Italiji bio adekvatno liječen, pauza sigurno ne bi bila ovako duga - kaže Silvio Anočić koji pun optimizma čeka iduću sezonu. Još je par dana u svom Nardu, a onda kreće u Italiju.

U prošle dvije godine prošao je kroz pakao, ali nada ga nikada nije napustila.

- Svjestan sam da se samo kroz dobre igre mogu nametnuti i potvrditi ono što se od mene nekada očekivalo. Iza mene je doista teško razdoblje, ali spreman sam se odreći svega samo kako bih uspio kao profesionalni nogometaš.

Slijedi posudba
Mnogi ga pitaju je li Roma bila pogrešan izbor, da su njihovi liječnici bili malo stručniji, ne bi morao prolaziti golgotu.

- U ono vrijeme Roma je igrala u Ligi prvaka, to je velik klub i ja sam se sa svojim menadžerom odlučio za odlazak u Italiju. Trenirao sam i igrao sa seniorima, bio sam i član juniorske momčadi, igrali smo u Ligi prvaka i bili su to lijepi dani.

Sa samo 17 godina otišao je u "vučicu", u klub u kojemu je živjela i igrala legenda Totti, za kojeg je Anočić uvijek govorio kako je samo jedan "normalan, jednostavan i prizemljen čovjek." U tim danima imao je pomoć nogometaša s prostora bivše Jugoslavije.

- Puno su mi pomogli Džeko i Kolarov, pravi su igrači i još bolji prijatelji. Bili su od pomoći u svakom trenutku, posebno u vrijeme kad sam se mučio s ozljedom. Jednako tako dobar bio sam i s Emersonom, iako obojica igramo na lijevom boku, nema apsolutno nikakvih krivih pogleda ili ljubomore.

Anočić je igrač Rome, ali ovo ljeto najvjerojatnije će napustiti Olimpico. Slijedi mu posudba, ali cilj je povratak u Romu.

- Svakodnevno sam u kontaktu s klubom i menadžerom, iako dugo nisam igrao, nisu me zaboravili, pa ima ponuda i upita. Ne bih želio o konkretnim imenima, za mene je u ovom trenutku važno samo da igram. Vjerujem u sebe i svoje mogućnosti. Dosta je bilo pehova i ozljeda, sad mi treba kontinuitet i sigurno ću biti ponovno onaj pravi i zanimljiv Romi, ali i našoj reprezentaciji koja najviše ima problema upravo na mojoj poziciji, lijevom boku - poručio je 21-godišnji Silvio Anočić.

Zdenko Kaptalan
2

godine propustio je Anočić zbog nesavjesnog liječenja Rominog tima
Otkaz liječnicima
Zbog Anočićeva slučaja Roma je smijenila svoj liječnički tim i fizioterapeute, a Slavonac je uz Francesca Tottija postao jedini igrač koji je doveo svog privatnog liječnika u klub. Karijeru mu je spasio dr. Željko Kapulica iz Zagreba kojega je Anočić doveo u Rim.

- Dr. Kapulica me je spasio, sad treniram i ništa me ne boli. Osjećam se kao da sam se vratio iz mrtvih. Dr. Kapulica je čovjek kojemu vjerujem i to su u klubu prihvatili - kaže Anočić.
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

Najčitanije iz rubrike