Sport
HANDBALL TIM SLAVONIA

Slavonci u Švedskoj ponovno na tronu
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Ugledni Partille cup u Švedskoj je okupio nevjerojatnih 24.000 rukometašica i rukometaša u devet različitih dobnih kategorija

Handball Team Slavonia, sastavljen od mladih rukometaša iz čak 11 klubova iz istočne regije, ostvario je na rukometnom Partille kupu u Švedskoj odličan uspjeh. Osvojene su dvije medalje, dok su najstariji predstavnici stigli do četvrtfinala.

- U kategoriji 2004. godišta probili smo se u četvrtfinale, dječaci 2006. godišta osvojili su treće mjesto, dok su se mladi rukometaši 2007. godišta okitili zlatom i ponovili plasman od lani - s ponosom je kazao Goran Fumić iz RK Valpovka Valpovo.

Slavonci na okupu
Selekcija HT Slavonia na turniru je odmjerila snage s momčadima iz Švedske, Danske, Norveške, Nizozemske, Moldavije, Egipta, Njemačke, Škotske, Švicarske i Hrvatske i pokazala kakva kvaliteta stanuje na istoku Hrvatske.

Partille cup je u svom 50. izdanju okupio gotovo 24.000 djevojaka i mladića u devet različitih dobnih kategorija, ili ukupno 1492 ekipe, što ga čini najprestižnijim rukometnim turnirom na svijetu za mlađe kategorije.

U toj brojnoj i kvalitetnoj konkurenciji drugu godinu uzastopce, u Göteborgu su se natjecali i članovi HT Slavonie, ukupno 45 mladića. Mlade slavonske snage sastavljene od momaka iz čak 11 klubova (Cestorad Ivankovo, Spačva Vinkovci, Brod, Ivan Mikanovci, Feniks Osijek, Požega, Viro Virovitica, Osijek, NEXE, Karlovac, Valpovka), pod vodstvom trenera Matije Fumića, Alenka Bajera, Božidara Kriškovića i Marka Blaževića, odradile su sjajne nastupe i zasluženo bili među najboljima. Glavni organizator projekta, okupljanja Slavonie i odlaska u Švedsku je RK Valpovka, a pod pokroviteljskom Zagrebačkog Rukometnog Saveza.

Alenko Bajer iz Zajednice športskih udruga Grada Valpova naglašava da je Partille Cup u pravom smislu riječi najveći svjetski rukometni turnir za mlađe kategorije.

- Prema službenim podacima u 11 različitih kategorija za djevojke i dječake (od 8 do 21 godine) sudjelovalo je 1407 ekipa iz 52 različite države (678 u muškoj i 729 u ženskoj konkurenciji), s ukupno 24.000 natjecatelja. Igralo se na različitim lokacijama Goeteborga na čak 71 terenu. U pet dana odigrano je čak 4929 utakmica, a to su brojke koje dovoljno govore o samoj veličini i značaju turnira - kaže Bajer.

Ideja u sudjelovanju rukometne mladosti Slavonije na tom uglednom skupu rodila se početkom 2018., te je lani Handball Team Slavonia nastupio u dvije kategorije, dječaci 2004. i dječaci 2007. godišta, a tada je mlađa kategorija osvojila zlatnu medalju, dok su dječaci 2004. godišta bili peti. Stoga su pripreme za nastup na ovogodišnjem jubilarnom izdanju započele već početkom godine kada je i osnovan stručni stožer za realizaciju projekta kojeg su činili Matija Fumić, Božidar Krišković i Alenko Bajer, treneri iz RK Valpovka, Marko Blažević iz NEXE-a te Marko Crljenić (Viro Virovitica), koji zbog privatnih obveza nije mogao na put.

Dvije medalje
Dječaci rođeni 2004. godine briljirali su u skupini i s prve pozicije plasirali se među 64 momčadi, a potom su svladali norveški Baekkelaget SK, egipatski Alexandra Team, favorizirani švedski IFK Skövde te izborili plasman među osam najboljih momčadi. U borbi za polufinale Slavonci su poraženi s 14:10 od kasnijeg pobjednika, danskog Hörning Hanbolda.

Dječaci 2006. godišta također su bili stopostotni u skupini, a u daljnjem tijeku turnira pobijedili su Norvešku, pa zatim dansku momčad, zatim švedski Ystads IF, a u polufinalu su zaustavljeni od RK Rudara iz Ruda. To je bilo dovoljno za osvajanje bronce. Najuspješniji su bili dječaci rođeni 2007. godine pod vodstvom trenera Matije Fumića i pomoćnika Marka Blaževića, koji su u Švedskoj drugu godinu uzastopce bili najbolji. U skupni su ostvarili četiri pobjede, zatim redom rušili švedski Aranäs, moldavsku Fortunu, egipatsku Alexandriu SC, švedski Täby Handboll, da bi u finalu nadvisili vršnjake Rugvice. To je bila jedina zlatna medalja osvojena u Švedskoj od 17 hrvatskih selekcija koliko ih je nastupilo na Partille Cupu.

Putovanje u Švedsku bilo je lijepo i ugodno, mladi Slavonci oduševili su igrom i ponašanjem na terenu, ali i izvan njega.

Lidija Aničić
Slavonski rukomet se predstavio s tri momčadi, a kući se vratio s brončanim i zlatnim medaljama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike