Novosti
INICIJATIVA #SPASIME

Zašto nije prepoznata opasnost?
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Inicijativa #SPASIME u povodu ubojstva socijalne radnice i teškog ranjavanja pravnika u Đakovu, u priopćenju za javnost objavila je kako obitelji, prijateljima i kolegama stradale socijalne radnice izražavamo iskrenu sućut i nada se oporavku ranjenog djelatnika. "Osuđujemo svaki čin nasilja, posebice ubojstvo osobe koja je nasilniku svakodnevno pomagala. Inicijativa #SPASIME od prvog dana poziva na nultu toleranciju građana i institucija Republike Hrvatske na nasilje, a to, između ostaloga, podrazumijeva i adekvatan tretman nasilnika te mjere zaštite žrtava i svih ljudi koji dolaze u kontakt s nasilnicima. Osim članova obitelji, djelatnici centara za socijalnu skrb svakodnevno komuniciraju s nasilnicima, a ni na koji način nisu zaštićeni od mogućnosti da upravo oni budu iduća žrtva nasilnika. U ovom slučaju dogodilo se upravo to, nažalost, s tragičnim posljedicama.

Zašto osoba kojoj je nasilnik navodno prijetio i koja je to prijavila nije bila zaštićena od nasilnika, nego je morala i dalje s njim komunicirati po službenoj dužnosti? Zašto nije prepoznata opasnost za život žrtve, iako je počinitelj osoba otprije poznata policiji s kaznenim i prekršajnim prijavama? Zašto je uopće psihijatrijski pacijent lišen poslovne sposobnosti bio u posjedu vatrenog oružja? Mnogo je pitanja na koja će tek istraga dati odgovor, no jedno je sigurno - sustav je zakazao," navodi se u priopćenju inicijative. Njezine članice podsjećaju kako ovo, nažalost, nije prvi takav slučaj napada na socijalne radnike. "Sustav je još jednom propustio zaštititi žrtve od nasilnika, ovaj put djelatnike tog istog sustava i s najgorim mogućim ishodom.

Iako ništa ne može vratiti izgubljeni život, nadležni mogu učiniti mnogo da se ovakav užasan čin nasilja više nikada ne ponovi, da se boljom i efikasnijom međuresornom suradnjom ovakvi i slični slučajevi preveniraju i zaustave na vrijeme te da se socijalne radnike zaštiti na adekvatan način", ističe Inicijativa #SPASIME. D.Pav.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića