Novosti
STIŽE REKONSTRUKCIJA VLADE, MOŽDA I MANJI BROJ MINISTARSTAVA

Premijer neće čekati, novi ministri stižu i prije jeseni
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Oporba je umjesto rekonstrukcije Vlade zatražila raspisivanje parlamentarnih izbora

Dio hrvatskih ministara više nije siguran da će dočekati kraj mandata na svojim funkcijama u Vladi. Naime, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je od Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke dobio potporu da sukladno svojoj procjeni poduzme sve ono što smatra da je potrebno za osvježenje u Vladi - svojevrsnu rekonstrukciju. No, nije iznosio konkretne planove i imena.



Ambiciozno

Istaknuo je da će se to dogoditi na način da idu ambiciozno k ostvarivanju svih svojih programskih ciljeva, a to su, kako je rekao "da se zemlja kvalitetno pripremi, za Hrvatsku izrazito važno, za predsjedanje EU-om u prvoj polovini 2020., da se stranka konsolidirana pripremi za predsjedničke izbore i da daju čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović". Također, istaknuo je kako nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića, kao predsjednik HDZ-a ne želi dopustiti da bilo kakve medijske i druge insinuacije ili aluzije na neprimjerene radnje ugroze rad Vlade, stranke ni politike u kojoj HDZ, kao najsnažnija stranka u zemlji, ima za zadaću ostvariti društvenu koheziju te smanjivati napetosti u vrlo polariziranom društvu. Uz to, naveo je, HDZ ima zadaću voditi zemlju politički, gospodarski i socijalno naprijed.


Plenković ističe da su njihovi koalicijski partneri vrlo jasno rekli da podržavaju rad Vlade te su se spremni angažirati u ostvarivanju svih njezinih ciljeva. Prema njegovim riječima, svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća podržavaju smjer Vlade i politike HDZ-a koja je "osigurala političku stabilnost u zemlji u zadnje tri godine, stvorila potreban mir i vrijeme da predanim reformskim radom Hrvatska ostvari velike iskorake, posebice kada je riječ o gospodarskim i makroekonomskim pokazateljima - rast BDP-a, smanjenje javnog duga, većoj zaposlenosti i slično". Rekao je i i kako će se imena novih ministara doznati kada obave dodatne konzultacije s kandidatima, no nije odgovorio koliko će široka biti rekonstrukcija.


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je pak kako će rekonstrukcija biti najesen, kada se saborski zastupnici vrate s ljetne stanke, no samo nekoliko sati kasnije bilo je i razmišljanja drugih članova vladajuće koalicije kako bi se to moglo dogoditi i ranije, odnosno prije godišnjih odmora. Kosor je potvrdio i kako je na sastanku koalicije bilo riječi o smanjenju broja ministarstava. "O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade", rekao je. I predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je da premijer Plenković ima slobodne ruke za rekonstrukciju i eventualno povlačenje drugih poteza, osim dva očekivana nova kadrovska rješenja te je najavio da bi Sabor o novim ministrima mogao raspravljati i prije jeseni. "Sada je na predsjedniku Vlade da utvrdi koje će to promjene biti i koja će biti dinamika", kazao je Jandroković, rekavši kako je prerano govoriti o imenima novih ministara, dodavši i kako su afere bacile sjenu na ono pozitivno u radu Vlade. Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je najavljena rekonstrukcija Vlade dobrodošao potez koji će povećati funkcionalnost i osnažiti Vladu te u tom smislu SDSS podržava stajalište Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Pupovac smatra da nema potrebe gubiti vrijeme i čekati jesen.


Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra kako bi do promjene moglo doći u sektoru zdravstva "gdje treba nešto napraviti, jer sustav ne funkcionira i dojam je da se ništa nije pokrenulo", a uz to su napravljeni novi gubici. A pitanje je, kaže, i hoće li rekonstrukcija "dokačiti" i ministra državne imovine Gorana Marića, a to ministarstvo pripojiti nekom drugom, primjerice Ministarstvu gospodarstva, uz koji je taj resor stajao i ranije.


- Iz izjava vidimo da je i to opcija, znači, manji broj ministarstava, što su oduvijek željeli. Vidjet ćemo što će biti i s Gabrijelom Žalac koja je, istina, bliska premijeru, ali nije bila kandidat na europskim izborima. To bi bilo svojevrsno stranačko preslagivanje. Jer premijer je spominjao neki novi sustav vrijednosti, pa bismo trebali vidjeti kakav bi to sustav želio postaviti. Teško je reći o čemu sve tu razmišlja, a ne vjerujem da itko od koalicijskih partnera ima bilo kakve apetite. Znači, njemu je koalicija rekla: Idemo do kraja, idemo izglasati proračun, a stranka mu je rekla: Složi vladu tako da dobijemo izbore, i predsjedničke, i parlamentarne - kaže Macan.


I politički analitičar Davor Gjenero kaže kako bi, prema svemu sudeći, predmet rekonstrukcije mogli biti ministri zdravstva i državne imovine Milan Kujundžić i Goran Marić. "U prilog odlaska Marića govori to što se spominje mogućnost smanjenja broja ministarstava, gdje bi to ministarstvo opet postalo središnji državni ured, a odvažna rekonstrukcija zbog reformskih razloga može biti objašnjena promjenom ministra zdravstva, jer je tu duboka promjena zasad izostala", ističe. Kada je riječ o Gabrijeli Žalac, ministrici regionalnog razvija i europskih fondova, čiju je ostavka u javnosti tražena nakon prometne nezgode, Gjenero ne vjeruje da će i ona biti predmet rekonstrukcije jer, kaže, "previše znači premijeru u unutarstranačkim odnosima, a i rezultati u povlačenju EU novca u okviru su očekivanoga".
Moglo je i prije

Oba naša sugovornika smatraju kako Nada Murganić, čija se ostavka ranije, među prvima u Vladi tražila u medijima, ostaje na svojoj poziciji. "Meni se čini da za tu promjenu nema razloga i da ona jako dobro radi svoj posao", kaže Gjenero. Macan dodaje kako bi eventualno mogla biti u kombinaciji, no čini mu se da je bila vrlo solidna u kriznom rješavanju situacija.


Osnovnim motivom za rekonstrukciju Gjenero smatra jačanje Plenkovićeve pozicije i vraćanje reformske pozicije u Vladi, a obojica smatraju da se HNS-ovi ministri u toj priči neće dirati, nego ostaju do kraja mandata, tim više, kaže Gjenero, što je njihov ključni resor - znanost i obrazovanje - dobro vođen.


- To što je najavljeno očekivano je, a moglo je krenuti i prije, jer štetu trpi Plenković, zbog toga što se ovako kod dijela javnosti stvara dojam da on štiti takvu vrstu ponašanja, bilo ono nemoralno ili nezakonito. Tako da to mora riješiti - kaže Macan.


Saborska oporba je, pak, umjesto rekonstrukcije Vlade koju je najavio premijer, zatražila raspisivanje parlamentarnih izbora.
"Najbolja rekonstrukcija Vlade koju Plenković može ponuditi jesu novi parlamentarni izbori, da on više ne bude premijer. Za njih je spremna Hrvatska i spremni su hrvatski građani, najmanje je bitno jesu li spremne stranke", rekao je SDP-ov Gordan Maras. Kaže da ga uopće ne zanima koga treba smijeniti, nego Plenković mora otići jer je do zadnjeg trenutka branio ministre koji su očito "ogrezli u korupciji". Mostov Nikola Grmoja smatra da su Plenkoviću vezane ruke - Vlada će vrlo vjerojatno izdržati do kraja, osim ako HNS i manjinski zastupnici ne procijene da im je bolje ići, a hrvatski građani time neće ništa dobiti. "Mi smo odavno tražili nove izbore, vratiti mandat narodu i ne pristajati na trgovine u Saboru", rekao je.
Igor Bošnjak
Gordan Jandroković

predsjednik Hrvatskog sabora

Postoji mogućnost da Hrvatski sabor zasjeda i prije jeseni kako bi raspravio i potvrdio nove ministre i ministrice. U ovom trenutku bitno je provesti ono što smo sada odlučili, a vjerojatno će u bliskoj budućnosti doći i do smanjivanja broja ministara.
PUTICA, FRKA-PETEŠIĆ, METELKO-ZGOMBIĆ...
U Sabor je stiglo izvješće o razrješenju Kuščevića s mjesta ministra uprave koje je premijer potpisao u utorak, a na snagu je stupilo danom donošenja. U rješenju piše da se Kuščević razrješuje na osobni zahtjev. Kao rijetko do sada, vrlo se malo imena sada u medijima vrti kao mogući nasljednici ministara koji su otišli. Kao zamjena Kuščeviću, kako smo već pisali, i dalje je u optjecaju bilo ono Sanje Putice, dok bi Mariju Pejčinović Burić, na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, navodno, mogli naslijediti Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera, ili pak Andreja Metelko-Zgombić, za koju svi imaju samo riječi hvale, no nije stranačka osoba. Ime novog ministra uprave trebalo bi se sigurno znati do petka, a još je neizvjesno kada će se znati i tko je novi ministar ili ministrica vanjskih poslova.
Možda ste propustili...

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

Najčitanije iz rubrike