Regija
O POSLJEDICAMA NEVREMENA

Grad Vukovar do 16. srpnja primat će prijave šteta
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
VUKOVAR - Aktualnim satom gradonačelnika jučerašnje sjednice Gradskoga vijeća Vukovara dominirala je tema elementarne nepogode, odnosno nevremena praćenog jakim vjetrom i tučom, koje je u nedjelju pogodilo Vukovar.


Na prijedlog Grada, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada na Dunavu (i još nekoliko općina stradalih u nevremenu istoga dana), pa su vukovarske vlasti uputile poziv poljoprivrednim proizvođačima i onima koji imaju štete na građevinskim objektima da do 16. srpnja prijave štetu u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju (Dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar, 2. kat, ured br. 19), gdje mogu dobiti i informacije koju dokumentaciju trebaju priložiti kako bi njihova prijava bila valjana.


- Štete na građevinskim objektima i poljoprivredi bit će predmet naknade i sugrađani se mogu nadati određenoj pomoći. Imajući u vidu iskustva iz prethodnih godina u drugim dijelovima Hrvatske kada je proglašena elementarna nepogoda, svjesni smo kako će naknade biti male, no držim kako treba biti zahvalan na bilo kakvoj pomoći države - rekao je gradonačelnik Ivan Penava.


Dodao je kako prema važećim zakonskim odredbama pravo na naknadu nemaju vlasnici građevina koji su svoje objekte osigurali, kao ni vlasnici vozila. Prema njegovim je riječima taj propis nepravedan jer su mnogi Vukovarci suočeni s izdatcima koje nitko nije planirao, a najveći će dio štete morati podmiriti sami.


- Držim kako su najveći stradalnici u nevremenu, koje je zahvatilo grad, ljudi koji žive od staklenika, plastenika i poljoprivrednih kultura, koje su negdje gotovo potpuno uništene, i nadam se da će upravo oni dobiti najveće iznose naknada. Na građanima je da prijave štetu, potom će naše povjerenstvo za procjenu šteta izaći na teren i procijeniti štetu - pojasnio je Penava, uz navod kako će svu dokumentaciju proslijediti prema županijskim i državnim vlastima te će u konačnici Ministarstvo financija odlučiti koliko će sredstava izdvojiti za naknade građanima.


Iz Grada su naveli i kako bi, s obzirom na klimatske promjene, poljoprivredni proizvođači trebali osiguravati svoje usjeve kako bi u slučaju elementarnih nepogoda dobili nadoknadu bar dijela nastale štete.
Stoga podsjećaju poljoprivrednike da Grad Vukovar, u okviru poticajnih mjera, subvencionira police osiguranja poljoprivrednih usjeva s 80 posto iznosa, što drže znatnom pomoći proizvođačima. D. Korpoš
Možda ste propustili...

TROŠKOVI ZBRINJAVANJA PASA LUTALICA U ŽUPANJI DRASTIČNO SU POVEĆANI

U 2019. za pse utrošili 203.000 kn

Najčitanije iz rubrike