Regija
OBNOVA DVORCA I PARKA

Završena zahtjevna hidrosjetva u virovitičkom Gradskom parku
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

VIROVITICA - Najveći projekt Grada Virovitice, obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka, vrijedan više od 81 milijun kuna u završnoj je fazi. Parku je vraćen perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice, postavljeni dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu. Već sada izgled plijeni pozornost, a tek se očekuje puni sjaj. Radovi na Dvorcu također su završeni te je u punom jeku njegovo opremanje.

Prostor ispred Gimnazije postao je nova gradska špica na kojoj će se održavati sve gradske manifestacije, kao i programi udruga, klubova i mladih, a u parku će moći uživati i mališani sa svojim roditeljima. Na radost najmlađih stanovnika, postavljena su i nova, moderna igrala na mjestu starog dječjeg igrališta kod Državnog arhiva. Prije desetak dana u virovitičkom Gradskom parku započela je i hidrosjetva, koja je u međuvremenu privedena kraju, a zelene površine sada već polagano upotpunjavaju sliku ovog prekrasnog zdanja u središtu Virovitice. Stručnjaci kažu kako je hidrosjetva složena i vrlo zahtjevna te trenutno tehnološki najpouzdanija i najkvalitetnija metoda izrade travnatog pokrivača. Pojašnjavaju kako se ona obavlja na način da se kvalitetnoj travnoj mješavini dodaje voda u kojoj je otopljena celuloza, ljepilo, kolorat, tekuće gnojivo i mineralno gnojivo. Dodani stimulatori rasta i mineralno gnojivo osiguravaju brže klijanje sjemena te ujednačen i kvalitetniji razvoj na prethodno pripremljenim, dobro zbijenim i od korova očišćenim površinama. Dodavanjem celuloze prilikom hidrosjetve zadržava se vlaga oko sjemena i sprječava isparavanje. Ovakvim načinom sjetve trave smanjuje se mogućnost erozije tla, jer se celuloza prilikom sjetve, a zbog dodavanja ljepila, zalijepi za površinu. Za virovitički perivoj, jedan od najkvalitetnijih svjetskih proizvođača sa 150-godišnjom tradicijom pomno je odabrao i pripremio mješavinu osam vrsta kvalitetnog travnog sjemena. Smjesa je prilagođena našem podneblju i za ostale specifične uvjete koji određuju uspješnost rasta trave. V.G.

Proveden i projekt navodnjavanja
Ništa se u ovom velikom projektu i uređenju središta grada ne prepušta slučaju, pa je u Gradskom parku proveden i projekt navodnjavanja. Za navodnjavanje će se koristiti voda iz podzemlja, za što su u parku izvedena dva bunara kako bi se osigurale potrebne količine. Navodnjavanjem će biti obuhvaćeno 40.000 kvadrata površine, čime će se osigurati redovito zalijevanje zelenila koje će biti nositelj ugođaja u novouređenom parku. U svakom slučaju, središte Virovitice postaje prava ljepotica ovog dijela Hrvatske na ponos i diku Virovitičana.
Najčitanije iz rubrike