Svijet
KAZNE ZA GENOCID U SREBRENICI

Srbima četiri doživotne i više od 700 godina zatvora
Objavljeno 11. srpnja, 2019.

U Bosni i Hercegovini sve je u znaku 24. godišnjice zločina i genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 8000 muškaraca i dječaka.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je odnos vlasti u Srbiji prema genocidu u Srebrenici "i više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata, jer ni dvadeset četiri godine poslije genocida ne vidimo spremnost da se vlasti u Srbiji jasno očituju po pitanju genocida". On je u u intervjuu za beogradski Danas izjavio kako se "bez ijedne riječi negodovanja u manjem bosanskohercegovačkom entitetu prešlo iz faze negiranja u fazu otvorenog veličanja genocida te su dodijeljena od Narodne skupštine Republike Srpske odličja kreatorima i izvršiteljima genocida i po njima javni objekti dobivaju imena". "Nismo vidjeli da su se vlasti Srbije pobunile protiv toga, štoviše, dali su prešutnu potporu", rekao je Komšić.

Beogradske Večernje novosti tvrde kako je u Bruxellesu sve jača struja koja traži da se Srbiji kao novi uvjet za pristup EU-u postavi priznanje genocida u Srebrenici. Glavna tajnica Europskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić drži kako odnos službene Srbije "prema onome što se događalo u Srebrenici nije sporan, i ovo pitanje ne bi trebalo biti upotrijebljeno kao još jedna kočnica" Srbiji na putu prema EU-u jer u Srbiji, tvrdi ona, "nema ni šutnje ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima i nitko od naših dužnosnika ne negira da se zločin dogodio". Dijelom je u pravu, jer najviši srpski dužnosnici priznaju da se dogodio zločin, poput premijerke Ane Brnabić, ali za njih to nije genocid.

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih i sudova u regiji kojima je verificiran najteži zločin počinjen na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, podsjećaju mediji u BiH uoči 11. srpnja. Da se u Srebrenici dogodio genocid potvrdio je Međunarodni sud pravde u Haagu presudom od 26. veljače 2007., kada je utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim počiniteljima genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske. Prema podacima Balkanske istraživačke mreže u BiH, Haški sud, Sud BiH te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj, do sada su osudili ukupno 47 osoba na ukupno više od 700 godina zatvora te izrekli četiri doživotne kazne, od koji je jedna još nepravomoćna. Najviše presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije RS-a, srbijansko pravosuđe osudilo je pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika "Škorpiona". Za genocid u Srebrenici osuđeni su i najviši civilni i vojni dužnosnici RS-a. Radovan Karadžić u ožujku ove godine u Haagu je osuđen pravomoćno na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u drugim dijelovima BiH, a Ratko Mladić nepravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno udružene zločinačke pothvate, ubojstva, progone, teroriziranje civila i uzimanje talaca.

Poznata američka glumica i aktivistica Mia Farrow uoči obilježavanja genocida u Srebrenici objavila je fotografiju snimljenu tijekom nedavna posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje je razgovarala s majkama Srebrenice. “Genocid u Srebrenici, srpanj 1995., vojska bosanskih Srba ubila je 8000 muškaraca i dječaka. Ujedinjeni narodi su 1993. proglasile Srebrenicu ‘sigurnom zonom’ pod zaštitom UN-a. Međutim, nizozemske snage UN-a nisu uspjele spriječiti masakr”, napisala je glumica u svojoj objavi na Twitteru i objavila fotografiju s majkama “od kojih neke još traže svoje sinove i muževe”. M.Flego
I dalje stižu kritike da najviši srbijanski dužnosnici negiraju genocid u Srebrenici
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike