Mozaik
NAJEMITIRANIJI SINGLOVI U PRVOJ POLOVINI 2019.

Grašo prvi, Mia druga, a najprodavaniji album je “Zoran pjeva Arsena”
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Pjesma “Giant” Calvina Harrisa & Rag’n’bone Mana je na prvom mjestu među stranim izdanjima u domaćem radijskom eteru

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove je godine u skladu s dosadašnjom praksom objavila top-listu najemitiranijih singlova u prvoj polovini 2019. godine, kao i najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. Svakog tjedna HDU donosi aktualne podatke o radijskom emitiranju najnovije domaće i strane glazbe te prodaji albuma. Liste emitiranja kreiraju se uz podršku monitoring sustava 1played, koji uživo prati radijska emitiranja na više od 140 postaja diljem Hrvatske, a liste prodaje temelje se na podatcima pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji.

Među domaćim singlovima na listi emitiranja broj 1 zauzeo je Petar Grašo s pjesmom "Voli me", koju izdaje diskografska kuća Tonika. Autorica teksta je Vjekoslava Huljić, a iza glazbe i aranžmana stoji Tonči Huljić. U aranžmanu su sudjelovali i sam Petar Grašo te Leo Škaro, a pjesmi je prilikom izlaska pridružen i videospot, za koji je zaslužan redatelj Vojan Koceić.

- Nakon hita "Ako te pitaju", koji je zapravo ostvario uspjeh u cijeloj regiji, teško je bilo odlučiti u kojem smjeru pisati novu pjesmu i nastaviti niz od nekoliko iznimno uspješnih singlova. Petar Grašo izvođač je koji ne snimi puno pjesama, ali svaku od njih interpretira i drži kao biser – to su životne pjesme koje ujedno odražavaju jedan prirodni nastavak Grašine osobnosti. Jako mi je drago da je pjesma "Voli me" postigla takav rezultat jer to je bio veliki izazov nakon pjesme ‘Ako te pitaju‘. Ipak, Petar Grašo je još jednom pokazao svoje umijeće pred publikom, koja njegov talent prepoznaje sa svakom novom pjesmom - rekao je Tonči Huljić iz diskografske kuće Tonika i jedan od autora singla "Voli me".

Na drugome mjestu domaće liste emitiranja smjestila se mlada Osječanka Mia Dimšić koja nezaustavljivo kroči glazbenom scenom i niže uspjehe. Pjesmom "Ovaj grad", u izdanju Croatia Recordsa, Mia je uspješno ušla u 2019. godinu te ujedno najavila izlazak svojeg novog albuma.

- Hvala Hrvatskoj diskografskoj udruzi koja vodi evidenciju, hvala svim glazbenim urednicima koji su vrtjeli moju glazbu. Budući da ove godine pripremam novi album, izdala sam nove singlove i bilo mi je baš drago vidjeti da su tako lijepo prihvaćeni. Veselim se novim koracima u svojoj glazbenoj priči - izjavila je Mia Dimšić.

Miley i Ava
Treću poziciju među najemitiranijima zaslužila je Nina Badrić, diva koja je ujedno u 2018. godini ponijela titulu ženskog izvođača godine. Njezina pjesma "Rekao si", u izdanju Aquarius Recordsa, izišla je krajem prošle godine i već tada rezervirala golemu pažnju slušatelja.

- U tekstu i glazbi pjesme "Rekao si" pronašli su se mnogi, uključujući i mene, i možda zato ona izaziva toliko emocija. Ponosna sam i sretna što su, osim publike, i radijski urednici prepoznali tu emociju i prenijeli ju kroz svoj program - rekla je Nina.

Među stranim je izdanjima u domaćem radijskom eteru najpopularnija pjesma "Giant", u izvedbi Calvina Harrisa & Rag‘n‘bone Mana, koja je, bez iznimke, prema broju emitiranja zaslužila biti na prvome mjestu polugodišnje liste emitiranja. Na drugoj poziciji nalazi se singl "Nothing Breaks Like A Heart", koji izvode Mark Ronson i Miley Cyrus. Ava Max zauzela je treće mjesto liste stranih singlova, i to s pjesmom "Sweet But Psycho".

Na domaćoj listi prodaje albuma na prvome se mjestu našlo zanimljivo diskografsko ostvarenje. Riječ je o albumu Zorana Predina te Damira Kukuruzovića i Django Groupa pod nazivom "Zoran pjeva Arsena". Ovo izdanje Croatia Recordsa predstavlja dvanaest pjesama Arsena Dedića koje je Zoran Predin odabrao u povodu 40. godišnjice svojeg glazbenog djelovanja. Arsenove pjesme odlučio je snimiti u gypsy swing aranžmanima u izvedbi Damira Kukuruzovića i njegova benda. Na albumu se nalaze ponajveći hitovi Arsenova opusa, poput pjesama "Kuća pored mora", "Moderato Cantabile", "Pamtim samo sretne dane", ali i ostale, manje poznate, poput "Ni ti, ni ja", ili "Imenom sam tvojim zvao".

- Čestitam ekipi koja je radila na albumu i svima koji su vjerovali u nas. Pozivam publiku da posjete naše koncerte, a mi idemo na album godine! - poručio je svojoj publici Zoran Predin.

Drugu poziciju među najprodavanijima zauzela je Crvena jabuka s popularnim izdanjem "Nocturno", objavljenim prošle godine. Na trećem ih mjestu slijedi još jedan regionalno poznati rock-bend, Parni valjak, koji se s novim izdanjem "Vrijeme" plasirao među najprodavanije u prvoj polovini godine.

Joksimović pa GaGa
Na stranoj listi prodaje, prvo je mjesto pripalo Željku Joksimoviću s istoimenim albumom "Željko Joksimović", čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Hit Records. Na broju dva slijedi ga soundtrack kompilacija u izvedbi Lady GaGe i Bradleya Coopera pod nazivom "A Star Is Born", a na je trećemu mjestu zabilježen također važan uspjeh. Riječ je, naime, o novom albumu Brucea Springsteena, "Western Stars", koji je izišao u lipnju ove godine te se u manje od mjesec dana plasirao u TOP 3 najprodavanijih stranih izdanja.

- Već smo nakon prvih reakcija na najavni singl "Hello Sunshine" znali da će prodaja albuma "Western Stars" biti uspješna i u Hrvatskoj i u svijetu. U prvom tjednu prodaje album je bio najprodavaniji u čak 13 zemalja, uključujući i Hrvatsku! Odlična prodaja CD-a i dvostrukog vinila još je jednom potvrdila koliko vjernih obožavatelja ima u Hrvatskoj, a posebno nas veseli činjenica da je album visoko na polugodišnjoj listi prodaje, iako je objavljen samo dva tjedna pred kraj polugodišta. I ono što je također važno, koliko glazbeni kritičari i mediji cijene rad talentiranog glazbenika. Novi studijski album čekali smo pet godina. Čekanje se isplatilo jer je ponovo pokazao zašto je baš on jedini The Boss, zašto ga volimo i zašto je odlazak na njegove koncerte jedno nezaboravno iskustvo - prokomentirao je Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart, koja zastupa prodaju albuma Western Stars u Hrvatskoj, i dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge.

Top-liste Hrvatske diskografske udruge jedine su službene, sveobuhvatne i točne liste radijskoga emitiranja te prodaje fizičkih izdanja albuma. Najnoviji podatci objavljuju se svakog tjedna na službenoj stranici www.top-lista.hr, centralnome mjestu na kojemu se, uz navedene, nalaze i liste prodaje vinila, streaminga glazbe na servisu Deezer te mjesečne liste zabavnih hitova. Svake godine u prosincu, Hrvatska diskografska udruga, na temelju podataka prikupljenih u cijeloj godini, tradicionalno dodjeljuje i Godišnja priznanja HDU-a najuspješnijim izvođačima. Priznanja se dodjeljuju u kategorijama muškog i ženskog te novog izvođača godine, grupe godine, najprodavanijeg domaćeg i stranog albuma godine te Deezer singla godine.

Tanja Kvorka
Druga među najprodavanijima je Crvena jabuka s izdanjem “Nocturno”, a treći Parni valjak s albumom “Vrijeme”