Kultura
GLAZBA SREDNJEG VIJEKA, RENESANSE I RANOG BAROKA

Zadar u znaku rane glazbe
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Danas je Zadar u znaku rane glazbe - izraz je to koji se koristi za glazbu srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka. Razlog tomu druga je godišnjica upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.


Na bedemu, u dvorištu Muzeja antičkog stakla, u čast tom događaju održan je koncert ansambla za ranu glazbu, Philomusici, koji čine tenor Vincent Lesage, kornetist Martin Bolterauer te trombonisti Cameron Drayton, Andreas Neuhaus i Robert Schlegl. Programom Suonar Cantando odali su počast vremenu u kojemu su se gradili zadarski bedemi, uz dašak davnih vremena, s naglaskom na važnom prinosu hrvatskih autora. U niz skladbi starih majstora iz Italije, Nizozemske, Španjolske, Poljske i Njemačke uključeni su i čuveni dvoglasni Sanctus iz zadarskog samostana sv. Marije - najstarije višeglasje u hrvatskoj glazbenoj baštini - te Asperges me, Domine i Era il suo bel viso Julija Skjavetića!

Od 1975. do 1990 važan dio programa Glazbenih večeri u sv. Donatu bio je posvećen staroj glazbi. Zadranka Katarina Livljanić prisjeća se kako su "rane 70-te bile poput mog inicijacijskog zakoraka u svijet Glazbenih večeri, prva uspomena unutrašnjosti toga prostora. Bilo je to doba velikoga proboja rane glazbe, vrijeme u kojemu se i u Europi entuzijazam za staru glazbu javio gotovo istodobno kada i na zadarskoj pozornici. U Zadar su dolazili ansambli koji su izvodili glazbu srednjega vijeka, renesanse i baroka. Onu našu glazbu, kako smo ju kao djeca nazivali jer je zvučala sasvim drukčije od svega što smo mogli čuti na drugim koncertima ili gramofonskim pločama". N.Vek.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike