Kultura
VRHUNSKI IZVOĐAČI ISPRED CRKVE SV. VLAHA

Znametina Beethovenova "Deveta simfonija" za početak 70. igara
Objavljeno 11. srpnja, 2019.

DUBROVNIK - Glazbeni program obljetničkih, 70. dubrovačkih ljetnih igara otvorit će u četvrtak, 11. srpnja, u 21.30, gala koncert u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" s vrsnim solistima - sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Janjom Vuletić, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Krešimirom Stražancem - pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će znamenitu Beethovenovu Devetu simfoniju.


Sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera jedno je od najznačajnijih inozemnih gostovanja u velikoj obljetnici Dubrovačkih ljetnih igara. Orkestar je utemeljen 1636., usred Tridesetogodišnjeg rata, kao dvorski orkestar, a jedan od njegovih prvih glazbenih ravnatelja bio je Georg Friedrich Händel, dok trenutno tu funkciju vrši Ivan Repušić, koji će orkestrom dirigirati i ovom prigodom. Miljeniku festivalske publike, maestru Repušiću ovo je prvi nastup na Igrama od 2012. godine i isteka njegova mandata pomoćnika intendanta za glazbeni program. U međuvremenu izgradio je zavidnu svjetsku glazbenu karijeru ravnajući brojnim uglednim orkestrima i opernim ansamblima, poput orkestra Njemačke državne opere u Berlinu, Simfonijskog orkestra Berlinskoga radija, Praškog simfonijskog orkestra, Orkestra Münchenskog radija i drugih. Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", kao najugledniji hrvatski zbor, čest je i rado viđen gost Igara. Njihovi visoki interpretativni dosezi potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima se izdvaja Nagrada "Vladimir Nazor". Impresivan popis izvođača ovog gala koncerta čine i vrhunski hrvatski solisti: sopranistica Evelin Novak, mezzosopranistica Janja Vuletić, tenor Tomislav Mužek i bas-bariton Krešimir Stražanac. Sudjelovanje ranije najavljenih solista Khatune Mikaberidze i Daniela Eggerta otkazano je zbog bolesti umjetnika.

Beethovenova Deveta simfonija posljednja je dovršena u opusu koji i bez nje ima veličanstvene razmjere i vrhunac je svega što je skladatelj napravio u simfonijskoj glazbi. Znamenita je postala zbog svog posljednjeg stavka koji, kao nikad dotad, u nekoj simfoniji uključuje i zbor i vokalne soliste u izvedbi stihova koje je Beethoven odabrao iz Schillerove pjesme Radosti. Danas toliko poznata tema ode prošla je više od dvjesto revizija prije nego što je zaprimila finalni, za Beethovena zadovoljavajući oblik. Deveta s pravom uživa jedinstveni status kulturnoga simbola nemjerljiva značenja. "Deveta je sveta", govorio je Igor Stravinski, potvrđujući njezin uzvišeni status. Oda radosti danas je himna Europske unije, ali i više od toga; simbol je borbe čovječanstva za slobodu, pravdu i jednakost te vjere u ljudsku solidarnost, zajedništvo i bratstvo. N.Vek.
Beethovenova Deveta simfonija posljednja je dovršena u opusu koji i bez nje ima veličanstvene razmjere
Možda ste propustili...

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV PINTARIĆ, NOVI RAVNATELJ

Teško je nastaviti koracima Hajoša

2

ODGOĐENA MANIFESTACIJA U DRENOVCIMA

Novi termin 31. pjesničkih susreta 25. rujna

3

GLAZBENI PROGRAM 71. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Jurinićeva izvedba i očarana publika