Dome slatki dome
BORAVAK NA OTVORENOM

Tropske biljke, voće i baldahini u vrtu
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Unesite veliko kamenje i iskombinirajte ga s lončanicama egzotičnog bilja

Egzotična ljetovališta nedostižan su san većine ljudi, ali je njihovo ozračje moguće ostvariti u vlastitom domu! Vrijeme je boravka na otvorenom pa će vas egzotični ugođaj vrta u trenu preseliti na drugi kraj svijeta, gdje je sve prilagođeno vašem odmoru i zabavi.


Uvođenje tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja početak je stvaranja takvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata, dovoljna je uporaba bambusa, koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca ili kao elemente namještaja.

Nadstrešnica

Načinite drvenu nadstrešnica i prekrijte ju bambusom. To će biti prozračan, zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti sjedeću garnituru (puno drvo, ratan), iskombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja – lanom ili pamukom.


Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, kako bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i "unutarnjeg" prostora. Povezivanjem elemenata drva u podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu, koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju. Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Zastore načinite u jednoj boji koja je povezana s bojama tkanine sjedeće garniture. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.
Dekorativne svijeće, tropsko voće

Tako formiran prostor poželjno je obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama prepunim tropskog voća, sagovima i egzotičnim kipićima. Ako uvodite električnu rasvjetu, žaruljice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase. Uporaba stakla remeti egzotičan ugođaj u ovakvom vrtu. Ako se odlučite za uporabu kovanog željeza umjesto drva, uskladite sjedeću garnituru i nadstrešnicu uporabom istog materijala.
Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike