Dome slatki dome
RADOVI U VRTU

Malčiranje sprječava isušivanje, usporava korove
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Malč je jeftin i lako se upotrebljava, a uvelike će vam olakšati njegu vrta. Koju vrstu ćete upotrijebiti zavisi od terena

Malč ili pokrivka za zemlju uštedjet će vrijeme i trud oko poslova u vrtu. Sprječava isušivanje zemlje, usporava rast korova, popravlja kvalitetu tla (u slučaju organskog malča) i čini vrt ljepšim.


Malč je jeftin i lako se upotrebljava, a uvelike će vam olakšati njegu vrta.


Malč ili pokrivka za tlo pravi se od različitih materijala, a organski malč je svakako najpogodniji za upotrebu. Malč može biti usitnjena kora drveća, kompost, ali i oblutci i šljunak. Malč će smanjiti potrebu za zalijevanjem i plijevljenjem, prihranjivanjem. Djelomično kompostirani drveni malč popravit će kvalitetu tla i pospješiti rast biljaka. S vremenom se sve više kompostira i popravlja kvaliteta zemlje dodavanjem hranjivih sastojaka. Oblutci i šljunak koriste se za vrtove koji se nalazi na kosini ili urbane vrtove koji ne zahtijevaju mnogo njege, vrlo su dekorativan materijal.
U boji

Većina organskih vrsta malča će s vremenom poprimiti sivu boju koja i nije nešto reprezantativna i zanimljiva, međutim u prodaji se može naći malč u boji. Bojeni su biljnim bojama koje nisu štetne. Ova boja će, u zavisnosti od toga koliko je izložena izravnom suncu, trajati od dvije do tri godine. Obojeni malč je finije teksture pa je pogodan za upotrebu na izuzetno strmim mjestima. I neorganski malč može biti različitih boja. Međutim, ovako obojeno kamenje ne blijedi, potrebno ga je samo s vremena na vrijeme oprati da povrati sjaj.


Koju vrstu malča ćete upotrijebiti zavisi od terena gdje ga planirate posuti. Organski malč na sjenovitim, niskim terenima može zadržati previše vlage, što može izazvati truljenje korijena biljke. Ponekad, zbog povećane vlage koju zadržava, malč može izazvati razvoj puževa i drugih štetočinja koje mogu jesti biljke ili im na drugi način naštetiti. Ako nabavljate organski malč, imajte na umu da ako je krupniji, sporije će se dekompostirati. Razasuti malč smanjuje količinu uloženog truda u održavanje vrta, ali ipak morate povremeno dodati novi malč kako biste zadržali postojeću visinu pokrivke za tlo. Malč neće u cijelosti zaustaviti rast korova. Dovoljno debeo sloj spriječit će nicanje sjemena korova koji je već u zemlji, ali neće zaustaviti rast korova koji već ima korijen. Zbog toga prije nego što pospete malč po zemlji izvadite korov zajedno s korijenom. Idealna debljina pokrivke za zemlju je od 7 do 10 cm.
Drveni malč

Malčiranje kartonom i novinama je prilično efikasno. Ako želite spriječiti rast korova na većoj površini, postavite deblje slojeve kartona te ga otežajte ciglom i sl. Ako karton ili novinski papir stavljate između povrća, prvo ga usitnite, a kada ga postavite, dobro ga zalijte. Ako postavljate veće komade, izbockajte ga vilama ili nožem. U slučaju tanjeg papirnatog malča, on će se brzo razgraditi pa ćete morati dodavati slojeve malča. Komadići drveta i piljevina dekorativno izgledaju u cvjetnjacima. Umjesto da ga kupite u trgovini po visokoj cijeni, posjetite kakvu pilanu u svojoj blizini ili komunalno poduzeće koje će vam po niskoj cijeni ustupiti malč. Drveni malč neće se tako lako razgraditi pa ćete još godinama nailaziti na njega pri kopanju.

Ako postavljate kamenje i šljunak, ispod njih najprije postavite sloj mrežaste tkanine. Tako ćete kasnije moći lakše ukloniti ovaj malč.


Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike