Sport
PRVENSTVO HRVATSKE U VESLANJU

Iktus nastavio tonuti, 2019.
završio kao peti u Hrvatskoj
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Prvenstvom Hrvatske za juniore i kadete na zagrebačkom jezeru Jarun zaokružena je ova godina kada su u pitanju državna veslačka prvenstva. Seniori i veterani svoju su smotru zaključili ranije, a nakon što su juniori i kadeti odradili svoje, zbrojeni su svi osvojeni bodovi i napravljena je konačna lista uspješnosti klubova u Hrvatskoj. I ona ponovno za VK Iktus ne izgleda dobro.

Osječki klub već drugu godinu uzastopce nije među najboljima, 2019. je završio kao peti u Hrvatskoj sa skromnih 30.32 boda. Nekada, ne tako davno, ta je konačna lista izgledala potpuno drugačije, a Iktus je godinama bio na samom vrhu, ili uz bok najboljima. Ovaj put zagrebački dvojac Trešnjevka/Mladost daleko je ispred, a ispred Osječana su i Gusar te Istra. Neki će reći bolje je nego lani kada su Osječani bili ukupno osmi, ali ono što zabrinjava rezultati su mlađih kategorija. Naime, ovoga vikenda kod juniora ukupno su najuspješnije bile veslačice i veslači Gusara, kod mlađih juniora slavili su zagrebački “mladostaši”, među kadetima prvo mjesto osvojili su članovi VK Istra, dok je kod mlađih kadeta najbolja bila Trešnjevka. “Iktusovci” su ostali daleko iza njih u mlađim kategorijama i osvojili mizerna 6,52 boda. Srebrne medalje Lune Keretić i Marina Kovača u skifovima bile su i jedine osječke medalje proteklog vikenda. Osmerac mlađih juniora (Karlo Krstić, David Jug, Matko Tomac, Ante Galić, Borna Mršić, Domagoj Zovko, Luka Zgrebec, Filip Balanže uz kormilarku Emiliju Arvaj) bio je četvrti, a korak do postolja ostao je i Frano Škojo u samcu u konkurenciji juniora. Četverac na pariće juniora (Frano Škojo, Marin Kovač, Bruno Bašić i Vili Bukovac) bio je peti, kao i četverac kadeta (Karlo Paunović, Ivor Janković, Leo Jakšetić i Lovro Roguljić). Osječki četverac s kormilarom mlađih juniora zauzeo je šesto mjesto, a u njemu su veslali Karlo Krstić, Matko Tomac, Domagoj Zovko, Borna Mršić i kormilar Emilija Arvaj.

Rezultati od posljednje dvije godine na državnoj smotri moraju zabrinuti sve u klubu. Ide se silaznom putanjom, a ovaj vikend je razgolitio sve probleme i upalio alarm nad kojim se vodstvo Iktusa itekako mora zabrinuti, jer “narančasti” ne samo da su izgubili primat, nego više uopće nisu konkurentni najboljim hrvatskim klubovima. I tu nema prava na izvlačenje “svi imaju više novca od nas i bolje uvjete za rad”, jer i proteklih desetak i više godine drugdje je bilo i boljih uvjeta i više novca, ali medalje su dolazile na osječku promenadu, a veslačice i veslači Iktusa bili su u samom hrvatskom vrhu. Od polovine devedesetih godina prošloga stoljeća “iktusovci” su se s PH vraćali s punim naramkom pokala i medalja, kada je HVS 2005. godine počeo s ovim vidom bodovanja Osječani su uzimali primat u državi, bili su najbolji i vladali od mlađih kategorija do seniora. Broj osvojenih bodova je bio blizu ili više od 100, pa ovogodišnjih 30,32 (6,52 + seniorskih 23,80) djeluje više nego skromno.

Nakon ukupnog zbroja svih bodova (sve kategorije veslača) ukupni pobjednik PH je zagrebačka Trešnjevka sa 113,62 boda. Mladost je druga sa 103,20, Gusar treći s 55, Istra četvrta s 38,16, a Iktus peti s 30,32 boda. I. Liović
Na PH-u nastupile su i veslačice i veslači Vukovara te osvojili ukupno 7.84 boda, a Baranjci su uzeli dva boda
TOP 5 U HRVATSKOJ
1. Trešnjevka 113,62

2. Mladost 103,20

3. Gusar 55

4. Istra 38,16

5. Iktus 30.32
Možda ste propustili...

SUPERLIGA ODBOJKAŠICA

Slavonski derbi Vukovarkama

PORAZ ŽRK-A OSIJEK U 9. KOLU PRVE HRL

Osječanke u završnici ostale bez bodova