Novosti
70 GODINA OD DOLASKA PRVE SKUPINE

Sjećanje na patnju logoraša s Golog otoka
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
U povodu 70. godišnjice dolaska prve skupine kažnjenika na Goli otok, Udruga Goli otok "Ante Zemljar" i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću organizirali su u utorak na tom otoku komemoraciju želeći još jedanput podsjetiti na logoraše i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiroa. Kako je priopćila Documenta, uime Udruge "Ante Zemljar" Darko Bavoljak ocijenio je kako "nismo ništa učinili da patnju negdašnjih logoraša obilježimo, i to je naša sramota, to je sramota za ovu državu i sve njene građane".

"Iako vladajuće strukture našeg društva danas okreću glavu od bremenite prošlosti, mi kao udruga ne želimo da ovaj otok nestane u brojnim prekrajanjima povijesti ili, još gore, u betonizacijama i apartmanizacijama", rekao je Bavoljak. Pozvao je da se to mjesto zaštiti i dostojno obilježi "prije nego što s ovoga svijeta ode i njegov posljednji svjedok". Voditeljica Documente Vesna Teršelič istaknula je da se okupljanjem iskazuje poštovanje prema tisućama žrtava psihičke i fizičke torture na Golom otoku i drugim logorima za preodgoj stvarnih ili navodnih neistomišljenika u komunističkim diktaturama.

Komemoracija u povodu godišnjice dolaska prve skupine logoraša organizirana je u želji da patnje žrtava političkog nasilja na Golom otoku budu upozorenje o univerzalnoj važnosti zaštite slobode mišljenja i slobode djelovanja kako se takve strahote nikada ne bi ponovile. H
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

Najčitanije iz rubrike