Novosti
MINISTAR CAPELLI:

Moguć niži PDV za dio turizma
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako Ministarstvo turizma vjeruje da je moguće naći rješenje za stopu PDV-a za ugostiteljstvo te da je to za sada na tragu nekog oblika smanjenja stope za hranu. "Uvjeren sam da će se u sklopu priprema četvrtog kruga poreznih rasterećenja u mandatu Vlade, a koje su u tijeku, zahvatiti i dio turizma i ugostiteljstva", kazao je Cappelli.


Dodao je da "ovog trenutka imamo diferenciranu stopu od 13 posto za smještaj, a radi se maksimalno da se izjednači u tom dijelu, dakle oko 13 posto, i za hranu". Naglasio je da se o tome ozbiljno razgovara u Vladi te da će, kako se nada, o tome ministar financija Zdravko Marić do kraja ovog mjeseca nešto reći, kada bude predstavljao idući krug poreznih rasterećenja.


Stopa PDV-a za ugostiteljstvo od 25 posto određena je u jesen 2016., i od tada se turistički sektor nada i traži nižu stopu u skladu s onima koje su u većini mediteranskih i Hrvatskoj susjednih zemalja, a koje se kreću od pet do nešto malo iznad deset posto.


Tema smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo ponavlja se u javnosti svako malo zadnjih nekoliko godina, a zadnjih nekoliko mjeseci i više, nakon što su iz Hrvatske udruge turizma i koordinacije ugostitelja Hrvatske apelirali i na Vladu da snizi tu stopu zbog nastavka investicija, ali i povećanja plaća zaposlenima. Kako se sve više osjeća i vidi nedostatak radnika, posebice kvalitetnih, u turizmu i ugostiteljstvu, iz sektora dolaze poruke da bi poslodavci sa smanjenjem stope PDV-a mogli radnicima povećati plaće i tako ih zadržati.
I SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić u utorak je ocijenio kako trendovi u hrvatskom turizmu nisu u skladu s očekivanjima, pa je nužno porezno rasterećenje radi povećanja njegove konkurentnosti. "SDP predlaže da se PDV u hotelskom smještaju smanji sa sadašnjih 13 posto na pet posto te da se sadašnji PDV u ugostiteljstvu s 25 posto smanji na 13 posto“, istaknuo je na konferenciji za novinare. I.B./H
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj