Novosti
KOALICIJA SUGLASNA: MANDAT ODRADITI DO KRAJA

HNS ostaje u Vladi, no HDZ "neće trpjeti nekorektnost"
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Sabor bi novog ministra uprave trebao imenovati u petak, zadnjeg radnog dana

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u utorak novinarima da su se HNS-ovci na sastanku vladajuće koalicije "skrušeno pokajali i obećali da više neće griješiti".
Podsjetimo, HNS je nedavno zatražio smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića, a on je u ponedjeljak ponudio premijeru i predsjedniku HDZ-a ostavku na funkciju ministra i političkog tajnika stranke koja je i prihvaćena. Kuščević i njegov nasljednik bili su tema i sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održanog u utorak navečer.



Autonomna odluka

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je nakon sastanka koalicijskih partnera kako su svi suglasni da Vlada treba odraditi svoj mandat do kraja te da je HDZ odluku o smjeni Lovre Kuščevića donio autonomno, a ne pod pritiskom HNS-a. Međutim, ocijenio je Jandroković u razgovoru s novinarima, HNS je svojim postupanjem otežao cijelu situaciju, jer je u dijelu javnosti njegov zahtjev za ostavkom protumačen kao ultimatum. "HNS nas nije ucijenio. Da smo smatrali da je Kuščević trebao ostati u Vladi - on bi ostao, bez obzira na to što govore koalicijski partneri. Ali mi smo procijenili da je ta odluka nužna i potrebna i za Vladu i za HDZ. Ono što je učinio HNS nije bilo fer, to se mogu složiti, međutim, njihovo postupanje nije utjecalo na našu odluku", rekao je Jandroković.


Na sastanku su svi partneri iznijeli svoje viđenje aktualne situacije, rekao je, ima različitih pogleda, ali svi su suglasni da trebaju biti korektni jedni prema drugima. "Istodobno, idu predsjednički izbori i parlamentarni izbori iduće godine, i svako će od stranaka u koaliciji pokušavati iskazati svoje specifičnosti, svoj svjetonazor i programe. To će se događati, ali postoje okviri unutar koji se to može raditi. Ako se iziđe iz tih okvira onda će sigurno i HDZ odgovoriti", poručio je. Jandroković je rekao da se o novim ministrima u Vladi razgovara, pa vjeruje da će do petka imati bar jedno rješenje, jer ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić ostaje u Hrvatskoj do sredine rujna.


- Kuščević može biti zastupnik, jer taj mandat pripada njemu, a nisu se stekli uvjeti za drastično rješenje, jer protiv njega nema pravomoćne presude, nego se sve temelji na novinskim tekstovima. Ima lokalnih dužnosnika i saborskih zastupnika koji imaju mnogo težu situaciju, pa su ostali na pozicijama i tijekom istraga - kaže Jandroković.


I predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kaže da bi Sabor u petak, zadnjeg radnog dana ljetne sjednice, trebao imenovati novog ministra. Neslužbeno se doznaje da je preuzimanju funkcije ministra uprave navodno ipak najbliže zastupnica HDZ-a Sanja Putica, a spominjalo se i ime državnog tajnika Darka Nekića.


- Mislim da bi bilo jako dobro da ova dva mjeseca dok Sabor ne radi Ministarstvom upravlja ministar, a ne državni tajnik - kazao je Bačić. Dodao je da se ne slaže s pristupom HNS-a. "Mi u HDZ-u, kada bismo imali bilo što protiv nekog ministra koji ne dolazi iz naše kvote, to bismo rekli u četiri oka tom ministru, pa i toj stranci, i ne bismo takve poruke slali preko medija“, napomenuo je, dodajući da HNS ostaje u Vladi. Bačić je uvjeren da je Plenkovićeva pozicija u HDZ-u čvrsta. "Mislim da Plenković sjajno vodi Vladu i da je ovo jedna od, ako ne i najuspješnija Vlada, o čemu svjedoče svi važni makroekonomski pokazatelji", dodao je.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da pozdravlja Kuščevićevu ostavku te nastavlja razgovore o političkim prioritetima Vlade i reformama. "Mislim da je bilo mnogo hrabrije ući u ovu Vladu, nego što bi iz nje bilo hrabro izići. Mislim da smo zauzeli ispravan i jasan stav, a liberalima ako išta ne smijete zabraniti, to je pravo na mišljenje i stav", kaže Vrdoljak.
"Nije jedini"

Za varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića ostavka ministra bila je predvidiva i očekivana. Dodao je da "ministar Kuščević nije Vaso Brkić da neće podnijeti ostavku". Smatra, međutim, da HNS nije korektno postupio time što je svoj stav o Kuščeviću premijeru poručio preko medija.

Kuščevićeva ostavka bila je u Saboru tema slobodnih govora zastupnika u kojima je oporba poručila kako Kuščević nije jedini, a HDZ uzvratio da im neće dijeliti morale lekcije oni koji na to nemaju pravo. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da je premijer odlučio žrtvovati ministra kako bi spasio sebe.


Igor Bošnjak/Hina
Darinko Kosor

predsjednik HSLS-a

TO JE POSLJEDNJI PUT DA NAM HNS I SDSS SOLE PAMET

"Tema Lovre Kuščevića postigla je jedinstvo na koaliciji, to smo se brzo dogovorili, predsjednik Vlade pojasnio je razgovore sa sada već bivšim ministrom, no već smo prije deset dana znali da će se to dogoditi", kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, dodajući da su razgovarali i o odnosima u koaliciji. "Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih partnera HDZ-a, mi smo poručili da je ovo posljednji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji", rekao je Kosor te dodao kako HSLS sigurno više neće trpjeti ovakve radnje, bez obzira na to o kojem se koalicijskom partneru radi. Kada je riječ o eventualnom otvaranju istražnih radnji oko imovine ministra državne imovine Gorana Marića, Kosor je rekao da oko toga HNS na sastanku ništa nije tražio. Dodao je i da "ako bi se ovo ponovilo, tada HSLS više u tome neće sudjelovati". Prethodno je izjavio i da nije bio iznenađen Kuščevićevom ostavkom, jer se o tome "već prije deset dana znalo". Djelovanje HNS-a samo je naštetilo toj proceduri koja se mogla dogoditi i prije tjedan dana, ocijenio je Kosor.
"NEMA RAZLOGA DA HNS SNOSI POSLJEDICE"
Prije sjednice koalicije kojoj nije nazočio on, nego Vrdoljak, HNS-ov međimurski župan Matija Posavec u Zaboku je rekao da mu je drago jer je "Kuščević shvatio ozbiljnost problema", ali i da mu je žao što je to učinio tek pod pritiskom javnosti, medija i stranaka. Kazao je da tu nema nikakve pobjede HNS-a, nego se radi o jasno izraženom stavu i shvaćanju da je problem postojao i da je učinjeno "jedino što je bilo moguće, zdravorazumski i logično". Upitan je li bilo nekorektno to što je HNS zatražio ostavku preko medija, rekao je kako smatra da nije nekorektno imati stav, pristojno komunicirati i javno izreći taj svoj stav. "Ne želim živjeti u državi gdje se morate pokoravati nekakvom jednoumlju, ili ne znam kako bih to nazvao", kaže Posavec. Upitan hoće li zbog traženja ostavke HNS imati posljedice, kazao je da je to pitanje za one koji bi to eventualno učinili, a osobno misli da za to nema nikakvog razloga.
Vrdoljak: Mislim da je bilo mnogo hrabrije ući u ovu Vladu nego što bi iz nje bilo hrabro izići
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike