Svijet
PREMA POTOČARIMA ISPRAĆENI POSMRTNI OSTACI 33 ŽRTVE

Sarajevska počast žrtvama Srebrenice
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Posmrtni ostaci 33 žrtve genocida koji su nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ispraćeni su iz mrtvačnice u mjestu Visoko u središnjoj Bosni k memorijalnom kompleksu u Potočarima, gdje će biti pokopani 11. srpnja.

Kolona u kojoj su bili lijesovi s ostacima ubijenih Srebreničana na putu k Potočarima prošla je središtem Sarajeva i zaustavila se pred zgradom Predsjedništva BiH. Uz tisuće okupljenih koji su došli odati počast svim žrtvama najgoreg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u kojemu je ubijeno više od 8000 Bošnjaka, pred zgradom su bili i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te članovi državnog vrha BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima, gdje je tijekom rata bila baza UNPROFOR-a i gdje je većina Srebreničana neuspješno pokušala potražiti spas nakon pada enklave 11. srpnja 1995., do sada su pokopani ostaci 6610 žrtava. Najstarija žrtva koja će biti pokopana ove godine kada se bude obilježavala 24. obljetnica masakra je Šaha Cvrk, starica koja je u vrijeme kada je ubijena imala 82 godine. Najmlađa žrtva je dječak Osman Cvrk, koji je 1995., kada je ubijen, imao samo 16 godina. Od 8372 osobe koje su evidentirane kao nestale nakon pada Srebrenice do sada su pronađeni i ekshumirani ostaci 7119 žrtva. Pronađeni su ostaci tijela još 102 osobe, no oni do sada nisu identificirani.

Amor Mašović, ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH, podsjetio je kako je svih 7119 tijela pronađeno u 84 masovne grobnice i oko 1000 pojedinačnih. Među njima je i 39 tzv. sekundarnih grobnica, jer su u njih vlasti bosanskih Srba naknadno premještale posmrtne ostatke iz grobnica u koja su prvotno pokopana, u pokušaju da prikriju tragove zločina. Drastičan je primjer činjenica da su ostaci 22-godišnjeg mladića pronađeni u čak pet grobnica. I.Bošnjak/H
BRNABIĆ: NISAM POZVANA U SREBRENICU
Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne kani ići u Srebrenicu 11. srpnja, gdje će biti obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima što su ga počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, jer nije niti pozvana. Kazala je i kako “stalno vraćanje u prošlost” ne pridonosi miru i stabilnosti u regiji. Za genocid u Srebrenici uporabila je termin “užasni zločin” te pojasnila kako kani uputiti izraze sućuti obiteljima “svih žrtava sukoba” u BiH. Brnabić smatra da bi bilo poželjno da se “prestane vraćati na nesporazume iz prošlosti”.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike