Osijek
OSJEČKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU:

Naručivanje filera i botoksa iz Kine može vas unakaziti
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Hijaluronski fileri s aplikatorom prodaju se za oko 200 kuna, no nitko ne zna što je zapravo u njima

Iako su online trgovine prepune sve moguće vrste jeftine robe iz Kine, od lažnih mobilnih uređaja, preko odjevnih predmeta svih mogućih modnih brendova, a "fejkovi" su nerijetko postali toliko vjerni da je ponekad uistinu teško razlikovati original od kineskog lažnjaka, ponuda robe iz Kine sada doseže nove granice.

Tako je iz Kine preko primjerice Aliexpressa moguće naručiti i filere hijaluronske kiseline za povećanje usana ili ravnanje bora, i to s aplikatorom, točnije olovkom za ubrizgavanje. To znači da poštom možete u svoj sandučić primiti injekcije i ovaj tretman obaviti u vlastitoj kupaonici pred ogledalom, a jedno pakiranje stoji smo oko 200 kuna. No recimo kako je riječ o proizvodu za koji uopće ne postoji uputa, ne zna se tko ga je i gdje proizveo, kao ni što se u njemu točno nalazi, a prodaje se pod nazivima kao što su "S-preatty king" ili "Pure vitality". Poštom se šalje pod šifrom opreme za tetoviranje.

- Mislim da je uistinu potrebna luda hrabrost da se takvo što naruči i onda usudi ubrizgati u vlastito lice. Mislim da to nije ni legalno kupovati. Znači to ide pod onim ako vam prođe na carini i ako carinici ne shvate što je unutra. Primjerice u Hrvatsku čak ni iz Velike Britanije nije dopušteno uvoziti neke nutritivne dodatke. To vam jednostavno zaplijene na granici. Kupnja takvog proizvoda čista je lutrija, kao i sa steroidima. U našoj ordinaciji nismo susretali ljude koji su se takvo što usudili, ali smo imali velik broj onih koji iz Kine kupe proizvode za izbjeljivanje zubi, pa si onda "spale" sluznicu. Srećom to brzo prolazi, ali ljudi se uplaše. No treba znati i da se u SAD-u primjerice proizvodi za izbjeljivanje zubi prodaju više nego Coca-Cola. Što se tiče "anti-aging" tretmana, mi bez ikakvog marketinga imamo velik broj pacijenata, a njih oko 30 posto su muškarci, pa se vremena mijenjaju i u svezi s tim pitanjem - kaže dr. Josip Čes iz Dental centra Čes. Recimo i da cijena 0,8 ml dermalnog filera koji će vam ubrizgati stručnjaci, i to iz kontroliranog uvoza od službenog dobavljača u Hrvatskoj s certifikatom iznosi 1500 kuna.

U KBC-u Osijek također kažu kako za sada nisu imali problema s osobama koje su koristile kineske filere ili botoks, ali napominju i kako je javna tajna da ih koriste u brojnim kozmetičkim salonima, i da bi inspekcija morala malo više kontrolirati tko i što radi. Na to je nedavno upozorio i vlasnik privatne poliklinike za estetsku kirurgiju dr. Dario Šoš.

- Najveći je problem alergijski šok, koji se može dogoditi i vi morate biti spremni na pružanje antišok-terapije. To je nemoguće izvesti u kozmetičkom salonu ili u vlastitom domu. Tako da čak ni liječnik ne smije pružati ove usluge izvan operacijske sale - upozorio je Šoš.

U poliklinici Lege Artis nedavno su objasnili također da oni primjerice moraju imati ugovor s veledrogerijom kako bi se točno znao proizvođač filera. Posljedice loših filera, upozoravaju oni, mogu biti dramatične, od infekcija do kompromitiranja živaca.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić upozorava kako hijaluronska kiselina na već iskompromitiranoj koži može izazvati nekrozu kože. - To znači da vam potpuno propadne dio kože, i to na način da se stvori velika crna krasta, koja otpadne i vi na tom dijelu lica više nemate kožu. Tada se stvar mora spašavati ozbiljnim operacijama - upozorava doc. dr. sc. Zubčić.

Nefreteta Z. Eberhard
Creme de la Mer za 20 dolara?!
Osim hijalurinskih filera, preko kineskih internet-trgovina moguće je kupovati i brojnu drugu medicinsku opremu od flastera za dekubitis do injekcija protiv ćelavosti, ali i lažne kreme protiv starenja. Tako je primjerice moguće kupiti lažnu Crème de la Mer. Riječ je o kremi protiv starenja u koju se zaklinju brojne trendseterice, a jedno pakiranje stoji oko 300 eura. Kineski lažnjak moguće je naručiti za 20 dolara.
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike