Osijek
FILOZOFSKI FAKULTET

U rujnu novi program cjeloživotnog učenja
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Filozofski fakultet nudi novi program cjeloživotnog učenja ‘‘Socijalno-emocionalno učenje u odgoju i obrazovanju‘‘, koji će prvu generaciju polaznika primiti ove jeseni. Riječ je o programu čiji je cilj podučiti polaznike znanjima i vještinama koje su potrebne za provedbu socijalno-emocionalnog učenja u odgoju i obrazovanju, odnosno za razvijanje socijalnih i emocionalnih kompetencija i vještina kod djece i adolescenata.

Socijalno-emocionalno učenje proces je kroz koji djeca i odrasli stječu i primjenjuju znanja, stavove i vještine koje su nužne za razumijevanje i upravljanje vlastitim emocijama i ponašanjem, postavljanje i postizanje pozitivnih ciljeva, uspostavljanje i održavanje kvalitetnih socijalnih odnosa, donošenje dobrih odluka i drugih aspekata zdravog i prilagođenog funkcioniranja djece i odraslih. S obzirom na visoke stope problematičnih ponašanja i emocionalnih problema kod djece i adolescenata, kao i rastuće pritiske na pedagoške djelatnike i škole, cilj programa je i osnažiti polaznike u nošenju s izazovima odgojno-obrazovnog rada i poticanju pozitivnog razvoja djece i mladih. Stoga je program primarno namijenjen osobama koje rade u sustavu odgoja i obrazovanja, ali ga mogu upisati sve osobe koje rade ili namjeravaju raditi s djecom i mladima.

Prema tome, program mogu upisati osobe koje su završile četverogodišnju srednju školu, studenti preddiplomskih i diplomskih studija koji žele unaprijediti svoja znanja i kompetencije za rad s djecom i adolescentima te naravno osobe koje imaju završen preddiplomski, diplomski, odnosno poslijediplomski studij, neovisno o usmjerenju. Osobe koje su nezaposlene, koje su studenti, odnosno sve osobe koje ne rade u sustavu odgoja i obrazovanja prijavi trebaju priložiti izjavu da su upoznati sa sadržajem i uvjetima programa te da su u mogućnosti izvesti praktične zadatke koji su definirani programom.

Program se izvodi kroz 66 sati nastave, koja je raspoređena na 30 sati predavanja i 36 sati vježbi, koje su u pravilu raspoređene unutar 11 tjedana. Nastava kreće 28. rujna 2019. u 9 sati, trajat će do 7. prosinca 2019., a odvijat će se subotom od 9 do 14 sati na Filozofskom fakultetu Osijek (u dogovoru s polaznicima moguće su prilagodbe rasporeda).

Cijena programa je 3000 kn po polazniku, a polaznici se mogu prijaviti preko prijavnog obrasca koji se nalazi na mrežnoj stranicama Filozofskog fakulteta. Sken ispunjenog i potpisanog prijavnog obrasca potrebno je poslati na e-mail adresu: vpolicic@ffos.hr. Nakon završetka programa izdaje se potvrda o uspješnom završetku programa cjeloživotnog učenja, koja je ujedno i javna isprava. J. Pejaković
Program mogu upisati osobe sa srednjom školom i studenti preddiplomskih i diplomskih studija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike