Osijek
JAVNO SAVJETOVANJE O NOVOM KRUGU POTICANE STANOGRADNJE U OSIJEKU

Za sada 36 zainteresiranih za POS
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

U prostorijama GČ Gornji grad održano je javno savjetovanje vezano uz program Poticane stanogradnje u Osijeku koji su ovom prilikom zainteresiranim građanima predstavili zamjenik direktora APN-a, Krešimir Žunić i zamjenica gradonačelnika, Žana Gamoš.

"U ovome trenutku u Osijeku se utvrđuje namjera, odnosno ima li uopće razloga za nastavak društveno poticane gradnje. Upravo će o građanima Osijeka i ispunjavanju anketa ovisiti odluka hoćemo li raditi još jednu zgradu, ako ćemo ju raditi, kolika će ona biti, hoće li to biti stanovi za prodaju ili najam. Pitamo Osječane - što vi želite da napravimo za vas? Interes APN-a i Grada Osijeka postoji, u proračunu su osigurana sredstva. Prednosti programa POS-a su prije svega cijena i uvjeti kreditiranja. Kamata je između dva kreditora trenutno nešto iznad 2 posto. Da bi se u projekt išlo, potreban je iskazan interes od bar 40 - 50 osoba kako bi se u konačnici radio objekt sa između 20 i 30 stanova. Uvijek se smatra da jednom dijelu ljudi neće odgovarati uvjeti, da jedan dio njih neće biti kreditno sposoban, a da će jedan dio jednostavno odustati zbog nekih drugih životnih razloga. Za sada je anketu ispunilo 36 osoba, a u državnom proračunu za POS trenutno na raspolaganju imamo oko 250 milijuna kuna, tako da, ako do kraja roka za ispunjavanje ankete bude iskazan i veći interes, nama nije nikakav problem napraviti veću zgradu, od primjerice tridesetak stanova, koja stoji između 10 i 12 milijuna kuna", rekao je Krešimir Žunić, zamjenik direktora APN-a, istaknuvši kako je raspon cijena POS stanova u Osijeku do sada ovisio o zakonom utvrđenim limitima, a na posljednjoj lokaciji, u Vukovarskoj ulici, ona je iznosila nešto više od tisuću eura po četvornom metru.

Trenutno je u Hrvatskoj sagrađeno više od 8000 POS stanova, a investicijska vrijednost bila je preko četiri milijarde kuna, od čega je više od milijardu kuna bio poticaj iz proračunskih sredstava kojima se poticala POS stanogradnja.

"Oni koji se odluče za kupnju POS stana jedan dio investicije moraju kreditirati sami kupci kroz 15 posto udjela, a 45 posto poslovne banke. Dakle, mi prije useljenja kupaca naplatimo 60 posto investicijske vrijednosti. Preostalih 40 posto kreditiramo s 1 posto kamate na poček i kamatom od 2 dva posto za vrijeme otplate kredita. Uz napomenu kako aktualna kamata za vrijeme otplate trenutno službeno iznosi 3 posto, ali da je ova od 2 posto nedavno izglasana u saboru, te da se svaki dan očekuje da postane aktualna", rekao je Žunić. Gamoš je pak naglasila kako je do sada u Osijeku sagrađeno 110 stanova - 2004. godine 72 stana u tri stambene zgrade na Uskim njivama i 2016. godine 38 stanova u Vukovarskoj ulici. I. Solar
POS najam
Moguće je da će dio stanova u novoj POS zgradi ići i u najam za koji su istaknuli iz APN-a kako nema konkrenciju na tržištu jer je riječ o jedinom najmu uz mogućnost otkupa. Kod otkupa na tri godine najma od ukupne cijene odbijaju se sve najamnine, a ako se najmoprimci odluče na otkup u petoj godini, onda im se priznaje 85 posto do tada uplaćenih najamnina.
Najčitanije iz rubrike