Osijek
LJETO U KNJIŽNICI - ZA DJECU

Aktivnosti na kojima odrastaju generacije
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Putovanje u priče naziv je ovogodišnjeg ljetnog programa Gradske i sveučilišne knjižnice, koja uz bogatstvo književnog fonda i cjelokupnog sadržaja, tijekom školskih praznika nudi posebne usluge i aktivnosti korisnicima Odjela za rad s djecom i mladima. Već na samom ulazu na ovaj odjel, iz šarene se igraonice čuje veseli žamor i smijeh djece koja, ovisno o ljetnom radnom vremenu GISKO-a, bar dva sata provode u omiljenoj knjižnici - čitajući, družeći se ili jednostavno uživajući u raznim aktivnostima i radionicama.

- Ljeto je kod nas službeno počelo početkom srpnja, i to u velikom stilu, Festivalom slikovnice, koji se u okviru međunarodne manifestacije “Čuvari priča” održava već petu godinu. Ove smo godine ugostili ilustratore i književnike i iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, koje je popratilo čak 500 sudionika. No to je bio samo početak, jer sada nastavljamo s besplatnim tečajem španjolskog jezika, koji uz pomoć stripa drugu godinu zaredom vodi profesor Željko Pirić - otkriva Suzana Biglbauer, koordinatorica pedagoško-animatorskih aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima, ističući kako gotovo svaku ljetnu aktivnost u GISKO-u poprati bar dvadesetak malih Osječana.

- Od 15. srpnja nastavljamo s programom, odnosno s pričaonicama, čitaonicama, igranjem društvenih igara, kao i s uvođenjem digitalnog sadržaja poput 3D radionica i 3D naočala. Zanimljivo je kako nam se uvijek vraćaju mladi ljudi, čak i oni koji su već na fakultetu, jer društvo pronalaze u čitateljskom klubu, gdje u ulozi mentora mlađim korisnicima preporučuju naslove, autore i edukativne igre - kaže Biglbauer, naglašavajući kako su ti mladi ljudi dokaz da na ljetnim aktivnostima u GISKO-u odrastaju već generacije Osječana koji njeguju ljubav prema pisanoj riječi.

Marko Mandić
Najčitaniji autori knjiga i slikovnica
- Ovisno o dobi, tu su slikovnice Julie Donaldson, a na čitanje potiču prilagođene “Priče o zečiću Karlu”, autorice Rotraut Susanne Berner. Naravno, i tijekom ljeta su tražene priče “Gregova dnevnika”, autora Jeffa Kinneya, kao i naslovi Toma Gatesa, a Harry Potter ni danas nije izišao iz mode. Osim beletristike i popularnih naslova Davida Walliamsa, poput “Banditske bakice” i “Tetke probisvjetke” te “Adriatic Ane”, domaćeg autora Igora Lepčina, iznimno su čitane i edukativne knjige iz STEM biblioteke - otkriva Biglbauer, napominjući kako u nedostatku primjeraka na hrvatskom, mladi bez problema posežu za onima na engleskom jeziku, a često se vraćaju i klasicima poput “Tajnog dnevnika Adriana Molea” i “Mi djeca s kolodvora Zoo”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike