Osijek
UDRUGA ZA TERAPIJSKO JAHANJE “MOGU”

Bilo bi puno lakše kad bi Ministarstvo zdravstva uzelo Udrugu pod svoje okrilje
Objavljeno 10. srpnja, 2019.

Nakon što je autorica ovoga teksta iz nekoliko izvora čula informaciju da se, nakon više od 20 godina rada, zatvara Udruga za terapijsko jahanje "Mogu", nije preostalo ništa drugo nego kod predsjednice Mariane Koprivnjak provjeriti istinitost ovih sve češćih glasina. Srećom, odmah je odlučno rekla:

- Ni slučajno! Činjenica je da smo u financijskim poteškoćama godinama, no sve ove godine funkcioniramo i apsolutno je netočno da se zatvaramo. Štoviše, u ovom trenutku provodimo projekte, a nedavno je dobiveno 120 tisuća kuna. Nije lako s ovakvim specifičnim troškovima kakve druge udruge nemaju - kaže Koprivnjak. Trenutno provode trogodišnji program do 2020., a preko javnih radova uspjela je, kaže, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaposliti tri osobe. Bilo bi puno lakše, kaže Koprivnjak, kad bi Ministarstvo zdravstva uzeo Udrugu pod svoje okrilje, što bi svakako bila financijska sigurnost. Štoviše, naša sugovornica kaže da je rehabilitacija osoba s invaliditetom priznata od strane zdravstvene struke koja šalje korisnike u Udrugu na terapijsko jahanje. Koprivnjak smatra da su udruge za terapijsko jahanje zaslužile biti pod Ministarstvom zdravstva kako ne bi ovisile o projektima.

Koprivnjak se s pravom pohvalila i rezultatom programa za školovanje instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom, i to zajedno s Učilištem "Obris" iz Osijeka. Na izradi programa radili su pet godina i naposljetku je program verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Udruga za terapijsko jahanje "Mogu" u partnerstvu s Učilištem "Obris" dala je konje na raspolaganje i svoje materijalno-tehničke uvjete. S ponosom mogu reći da je izišla prva generacija instruktora aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom. Školovali smo 15 osoba iz cijele Hrvatske, od kojih smo iz naše udruge ja i moja kolegica. Smatram da onaj tko se misli baviti terapijskim jahanjem treba proći verificiranu edukaciju od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kako smo to učinili mi, a ne kao sad, kad se svatko tko ima konja počinje baviti terapijskim jahanjem, i to bez školovanog kadra i da nisu prošli seminar. Mi smo pokrenuli ovaj program za školovanje i uspjeli smo - poručila je Koprivnjak.

U međuvremenu, uz osmero zaposlenih, ondje su i volonteri koji su u Udruzi uvijek dobrodošli. Svi oni, svatko u svom djelokrugu rada, vode brigu o 11 konja te rade s približno 200 korisnika, od kojih je njih 93 iz Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark".

- Osim s Centrom, surađujemo i sa školama, fakultetima i vrtićima te uključujemo u rad mlade u svrhu slobodnog korištenja vremena, ali i prevencije ovisnosti. Ovaj pogon funkcionira već pune 22 godine i imamo svoje korijene te potpuno razrađen plan i program rada - kaže Koprivnjak.

Marija Mihelić
Volonteri su uvijek dobrodošli
Udruga “Mogu” provodi pedagoško-preventivni program u koji uključujemo mlade u svrhu slobodnog korištenja vremena i prevencije ovisnosti, nasilja i sl. Volontera nam uvijek treba i svakako su dobrodošli. Uvijek rado prihvatimo svakog volontera, naravno i one mlađe od 18 godina koji rade u pedagoško-preventivnom programu. - Za svoj rad budu nagrađeni i drago bi nam bilo i da nam se ovoga ljeta jave mladi koji su u Osijeku i koji žele pomoći - pozvala je Koprivnjak.
200

korisnika Udruge za terapijsko jahanje “Mogu”, od koji je 93 iz Centra “Ivan Štark”

11

konja na raspolaganju je Udruzi “Mogu”, o kojima brinu zaposlenici i volonteri
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike