Regija
NAKON NEVREMENA

Štete u Vukovaru i Cvelferiji iznosit će milijune kuna
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Proglašena prirodna nepogoda za općine Borovo, Cerna, Tordinci, Trpinja i Vrbanja te grad Vukovar

Vezani članci

VUKOVAR I CVELFERIJA ZBRAJAJU ŠTETE

Led kao teniske loptice, "pijavica" dizala krovove

VUKOVAR, ŽUPANJA - Nakon nezapamćenog nevremena zbrajaju se štete na pogođenim područjima na hrvatskom istoku - Grad Vukovar i obližnja Općina Trpinja, te općine Drenovci i Vrbanja u županjskom kraju - a prve procjene dva dana kasnije daju naslutiti da će štete biti - višemlijunske.
Iz Vukovara je već upućena inicijativa vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću za proglašenje elementarne nepogode za područje grada na Dunavu, a isto su učinili i Trpinja, Drenovci i Vrbanja. "Vukovar je 7. srpnja pogodilo rijetko viđeno nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom koje je prouzročilo značajne materijalne štete, a koje su se očitovale u velikom broju oštećenih fasada, krovova, vozila i dugogodišnjih nasada", navodi se u dopisu iz gradske uprave. Istodobno, gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode izaći će na teren i utvrditi okvirnu nastalu štetu, a upućen je i poziv svim građanima Vukovara da, nakon objave odluke o proglašenju elementarne nepogode, dođu u gradsku upravu gdje mogu prijaviti pretrpljenu štetu.


Načelnik Općine Trpinja Miroslav Palić kazao je jučer kako su štete od tuče, vjetra i kiše ogromne, i na obiteljskim kućama i na poljoprivrednim kulturama. Seljani zdvajaju u nevolji, neki još nisu ni otišli do svojih njiva. "Procjene su da je više od 200 kuća u Trpinji i Boboti oštećeno, neke su posve ostale bez kroviša. Usjeve je led potpuno uništio u širini od nekih 1,5 kilometara na potezu sve od Ćelija preko Bobote i Trpinje do Borova. Stradao je kukuruz, soja, repa, od suncokreta nema ništa... Ni od vrtova", kaže Palić i dodaje da ljudi saniraju krovove, no problem su stari i nemoćni, i oni koji nemaju financijskih mogućnosti, a treba ih zaštititi. "Nitko ne pamti da nas je ikad pogodilo nevrijeme takvog intenziteta i na tako velikom području", istaknuo je Palić. Štete se procjenjuju, no načelnik vjeruje da će samo na kućama štete biti u milijunima kuna. "Jako je teška situacija", zaključio je.


I načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić kaže da "takvu strahotu nije doživio". Silan vjetar poharao je svih pet naselja - Drenovce, Posavske Podgajce, Rajevo Selo, Račinovce i Đuriće, a sanacija će trajati danima.
Iz ureda župana Galića jučer je oko podneva stigla odluka o proglašenju prirodne nepogode na području općina Borovo, Cerna, Tordinci, Trpinja i Vrbanja, kao i grada Vukovara.
Sanja Butigan
UNIŠTENI NASADI SUNCOKRETA I LUBENICA
- Sve su naše službe na terenu, čisti se i sanira, puno je palog drveća, šteta je golema. Škola se privremeno pokriva, no posla je puno u pet sela. Stradali su domovi kulture, 5 - 6 grobalja, usjevi su polegli... - kaže Šestić.

Ništa bolje nije ni u vrbanjskom kraju. Općinski načelnik Velimir Redl kaže da je Vrbanju, Soljane i Strošince, uz jak vjetar i kišu, pogodio i led pa su uništeni usjevi, ima oštećenih kuća i automobila, stradao je krov crkve, mrtvačnice...

- Od leda su stradali voćnjaci, nasadi lubenica su 100-posto uništeni 15-ak dana prije berbe... Borimo se, saniramo, vatrogasci pomažu od prvog dana - opisuje Redl.

U Centru 112 kažu da će, zbog velikih razmjera šteta od nevremena, procjene potrajati još nekoliko dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike