Regija
NEFORMALNO DRUŽENJE PROTIV NASILJA

Nasilje u Slatini: Nasilnike kazniti, kazne objaviti
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
SLATINA - Zahvaljujući društvenim mrežama, u Parku 136. slatinske brigade na neformalnom druženju okupila se skupina poznanika i prijatelja koji su htjeli javno iskazati nezadovoljstvo ponašanjem doseljenih Hrvata iz Ćeralija. Neposredni povod okupljanju bila je tučnjava u noćnom klubu Royal u noći 29. na 30. lipnja. U sukobu i fizičkom obračunu više ljudi, konobar u klubu teško je ozlijeđen i prevezen u Opću bolnicu Virovitica, a sada se nalazi na bolničkom liječenju u Zagrebu. Sudionici u tom nemilom događaju bili su doseljeni Hrvati s Kosova koji žive u Ćeralijama, a na jučerašnjem skupu bili su otac i sestra pretučenog konobara i mladići koji su već imali neugodna iskustva sa sunarodnjacima iz Ćeralija. U izjavama za medije okupljeni su iznijeli nekoliko slučajeva neprimjerenog ponašanja i fizičkih nasrtaja doseljenih Hrvata na domaću mladež, ne samo u ugostiteljskim objektima nego i na drugim javnim mjestima.


– Skupili smo se da bismo ukazali na nasilje u gradu, koje se ne manifestira samo u "dječačkom" batinanju nego i na druge, "pametnije" načine. To traje od 1994. godine, mještani iz Ćeralija dolaze u Slatinu i prave nerede, vrijeđaju, tuku i maltretiraju domaće ljude - ogorčen je Alen Pavić, jedan od organizatora okupljanja.


O svojim sukobima s doseljenim Hrvatima govorili su i drugi nazočni, pokazujući snimke posljedica premlaćivanja koje su pretrpjeli. Nezadovoljni građani kažu da nikakvog povoda za sukobe nije bilo, dovoljno je nekoga u prolazu okrznuti pa da dođe do grupnog osvećivanja, a policija tolerira njihova nedjela. Rješenje problema vide primjerenom kažnjavanju i objavljivanju kazni.
Načelnik Općine Voćin Predrag Filić izražava žaljenje zbog počinjenog nasilja i sukoba koje izaziva nekolicina delinkvenata, ali ne odobrava generaliziranje. "Žao mi je što se to dogodilo, žao mi je mladića i njegovih roditelja, ali svatko ima ime i prezime i neka institucije rade svoj posao", rekao je Filić. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike