Regija
VIROVITICA

Usvojen program kontrole populacije napuštenih pasa
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Na sjednici Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja Virovitičko-podravske županije usvojen je Program kontrole populacije napuštenih pasa na području županije. Naime, područjem županije u ruralnim dijelovima luta veliki broj napuštenih pasa. Takvi psi predstavljaju rizik za zdravlje i dobrobit ljudi, jednako kao i za zdravlje i dobrobit životinja. Pojedini nose širok raspon patogena, pod utjecajem regije i staništa, te ih šire i prenose drugim životinjama i ljudima. Oni mogu napadati ljude, njihove kućne ljubimce te stoku, a nerijetko izazivaju i prometne nesreće.


Program kontrole populacije napuštenih pasa na području županije usmjeren je na upravljanje populacijom napuštenih pasa i kontrolu rizika koju ova populacija predstavlja, uključujući i njezino smanjenje kada se smatra nužnim, a temelji se na dugoročnom i humanom pristupu. Svrha Programa je prvenstveno zaštita zdravlja ljudi i njihove imovine, ali i zaštita života, zdravlja i dobrobiti životinja jer napušteni psi trpe cijeli niz problema, kao što su pothranjenost, bolesti, povrede u prometnim nesrećama, povrede stečene u borbama, zapuštenost i nebrigu. Kako je zaključeno na sastanku Radne skupine, ciljevi programa su smanjenje broja napuštenih pasa, poboljšanje zdravlja i dobrobiti populacije napuštenih i pasa u vlasništvu, smanjenje rizika od zoonoza (bjesnoća) i drugih opasnih čimbenika.
Zatim upravljanje drugim rizicima za ljudsko zdravlje, podizanje javne svijesti u području zaštite životinja edukacija građana o odgovornom vlasništvu pasa, promicanje udomljavanja napuštenih pasa, potpuna provedba kontrole mikročipiranja te postizanje kontrole razmnožavanja svih pasa. V.G.
Najčitanije iz rubrike