Regija
50 GODINA PERIVOJA DRAVSKE PRIČE

Zaštićeni spomenik prirode oživljen je EU projektima
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
U perivoj su vraćene vrste koje je imao u trenutku zaštite 1969.

NOSKOVCI - Jedan od najatraktivnijih lokaliteta na području Virovitičko-podravske županije zasigurno je Dravska priča u Noskovcima, na području Općine Čađavica. Veliki, derutni ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća služio je kao područna škola za mališane Noskovaca i Noskovačke Dubrave, da bi 2012. godine počela postupna revitalizacija, rekonstrukcija i temeljito uređenje toga zdanja.Zahvaljujući trudu Virovitičko-podravske županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a kasnije izdašnim sredstvima dobivenim iz EU fondova za realizaciju brojnih značajnih međunarodnih projekata, ljetnikovac je izrastao u hostel privlačnog i primjerenog naziva Dravska priča, a potom i u Posjetiteljsko-informativni centar i sjedište Javne ustanove. To je danas najznačajnije mjesto za prezentaciju, promociju i interpretaciju iznimne biološke raznolikosti područja uz rijeku Dravu i Virovitičko-podravske županije.



Posebno je, međutim, zanimljivo okruženje toga zdanja, perivoj koji je od 3. srpnja 1969. godine zaštićeni spomenik prirode. Prije točno 50 godina tadašnji Republički zavod za zaštitu prirode donio je rješenje da se skupina stabala oko nekadašnjeg vlastelinstva proglasi zaštićenim spomenikom prirode jer su to primjerci drveća koji su "rijetkost u ovom dijelu Slavonije". Tada je u perivoju bilo 27 vrsta drveća i grmlja, ali se njihova brojnost s vremenom smanjivala, sve do 2014. godine. Tada je počela provedba IPA prekograničnog projekta pod nazivom "Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere", akronima "Tri rijeke = Jedan cilj", koji je s hrvatske strane okupio šest javnih ustanova, a s mađarske Nacionalni park Dunav - Drava. Zahvaljujući tom projektu, perivoj u Noskovcima obnovljen je, vraćene su sve vrste koje su bile u njemu u trenutku zaštite 1969. godine i postavljena je parkovna infrastruktura. U perivoju se danas nalaze hrast lužnjak, topola, obični grab, ginko, divlji kesten, poljski jasen, lipe, platana, tisa, vrtni hibiskus, japanska dunja, mirisna borovica, kiseli ruj, paulovnija, različiti borovi, javori, dudovi…



Noskovački perivoj danas je spomenik parkovne arhitekture jer ima estetsku, stilsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i odgojno-obrazovnu vrijednost, te je upisan u Upisnik zaštićenih područja Republike Hrvatske. U njemu se nalazi poučna staza (Dravi u zagrljaj), hotel za kukce, oporavilište za bijele rode, vodena učionica, a realizacijom projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, bit će uređeni i brojni novi sadržaji.
Petar Žarković

Interaktivni postav, zimski vrt, kanui
Posjetiteljski centar Dravska priča projekt je vrijedan 13,8 milijuna kuna, od kojih se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni partneri Javne ustanove su Razvojna agencije VIDRA, Virovitičko-podravska županija i županijska Turistička zajednica, a suradnici su Odsjek za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Osijeku i Udruga osoba sa invaliditetom Slatina. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove Tatjane Arnold Sabo, to je najveći i najznačajniji projekt kojemu je nositelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a, a sam Posjetiteljski centar nastavak je ulaganja u infrastrukturu bivšeg ljetnikovca grofa Draškovića u Noskovcima.

– U okviru projekta uredit će se multimedijski interaktivni postav u podrumskom dijelu objekta Posjetiteljskog centra, a u potkrovlju će se izgraditi zimski vrt. U budućnosti će Dravska priča posjetiteljima nuditi i kanue kojima će moći ploviti Dravom, a imat će i mobilni hologram - kazala je Arnold Sabo.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana