Crna kronika
ZASTARA U SLUČAJU “LIBERLAND”

Česi i Nizozemac nekažnjeni zbog ilegalnog ulaska u RH
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Odbijene su optužbe da su ilegalno preko Dunava čamcem prešli iz Srbije u Hrvatsku
OSIJEK - Česi Danek Mikulaš (28) i Vojtech Konečny (26) te Nizozemac Niels Harmsen (32) zbog zastare neće biti kažnjeni zbog ilegalnog ulaska na teritorij Republike Hrvatske tijekom 2015. godine kada su se uputili na teritorij nepostojeće države Liberland, na prostoru Baranje.Općinski sud Osijek, Stalna služba u Belom Manastiru, u ponedjeljak je odbio optužbu protiv čeških državljana koji su 5. srpnja 2015. godine u 19.20 sati, na području Gornje Sige u Baranji, zatečeni u prelasku državne granice iz Srbije u Hrvatsku. Dunav su prešli plovilom bez registracijskih oznaka na 1416. kilometru pristavši na desnu obalu te su pokušali dalje ući na hrvatski teritorij. Optužbom su bili terećeni da su nezakonito prešli granicu izvan mjesta graničnog prijelaza i time počinili prekršaj iz Zakonika o schengenskim granicama, kažnjivo po Zakonu o nadzoru državne granice.

- Postaja granične policije Beli Manastir, od 6. srpnja 2015. godine, podnijela je optužni prijedlog protiv Daneka Mikulaša i Vojtecha Konečny, državljana Republike Češke. Iz predmeta je razvidno da je tužitelj u optužnom prijedlogu protiv navedenih okrivljenika naznačio da je prekršaj počinjen dana 5. srpnja 2015. godine, to je ovaj Sud odlučio kao u izreci presude, budući da je od počinjenja prekršaja proteklo dvaput onoliko vremena koliko je prema zakona određena zastara prekršajnog progona, te je tako proteklo više od četiri godine od počinjenja prekršaja - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude.

Nizozemac je bio optužen da je istoga dana kada i Česi prešao Dunav na isti način, no on je bio s državljaninom Brazila Danielom Gomesom De Lima te je na hrvatskom tlu postavio zastavu na dva koplja s oznakom Crvenog križa dimenzija 1,20 x 2 metra, kao pokazatelj da se prelazak na tuđi teritorij obavlja pod zaštitom Crvenog križa, odnosno kao fizička osoba koristio je znak Crvenog križa iako na to nije bio ovlašten po Ženevskim konvencijama ni prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu. O uhićenju Čeha, Nizozemca i Brazilca pisali smo odmah nakon što se ono dogodilo. Četvorka se nije htjela predati samo tako, pa su policajci morali upregnuti sve svoje snage da bi ih priveli.

Hrvatska je tada na internetskoj stranici liberlandpress.com nazvana agresorom koji silom odvodi civile i volontera Crvenog križa s tzv. slobodnog otoka. Na facebook-stranici Liberlanda čak su objavljene fotografije uhićenja muškarca koji se otimao kako god je znao i bježao trojici hrvatskih policajaca. Neki i trčeći kroz vodu te noseći zastavu Liberlanda. Ipak su ih policajci na kraju uspjeli svladati i odvesti u policijsku postaju.

Samoprozvani predsjednik Liberlanda Vit Jedlička Liberland na Facebooku je otvorio stranicu koja i danas ima više od 196 tisuća pratitelja. Krajem travnja 2016. Jedlička je okupio svoje pristaše u baranjskom mjestu Lug, gdje su obilježili prvu godišnjicu postojanja “države”, a prije skupa dao je intervju za Independent, najavivši dolazak "državljana Liberlanda" probijanjem hrvatske policijske blokade.

Sandra Lacić
UVEO I VALUTU
Prije proslave prve godišnjice proslave postojanja “države”, samoprozvani predsjednik “terra nulliusa - ničije zemlje”, termina iz rimskog prava, kojim se vodi Jedlička, uveo je nacionalnu monetu koju je nazvao merit i bila je u odnosu 1 merit kao 1 američki dolar. Uz to isplanirana je prodaja zemljišta, upisana je u nepostojeći dospodarski registar i prva tvrtka, Jedlička je osmislio i prvo nacionalno pivo Liberal, te je od donacija prikupljeno oko stotinu tisuća američkih dolara. Uz to, kompanija Liberland Settlement Corporation, registrirana u Švicarskoj, investirala je u nepostojeću državu još 50.000 dolara. U petak, 5. srpnja na facebook-stranici Liberlanda objavljene su najnovije fotografije te “države”, odnosno čiste prirode uz Dunav.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike