Mozaik
VOZIO GA JE JAMES BOND

Aston Martin DB5 mogao bi postići cijenu od 6 milijuna dolara
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Riječ je o automobilu koji je Sean Connery vozio u filmovima Goldfinger i Operacija grom

Jedan od najpoznatijih automobila na svijetu, Aston Martin DB5, koji je vozio Sean Connery u ulozi Jamesa Bonda u filmovima "Goldfinger" i "Operacija grom", bit će ponuđen na dražbi RM/Sotheby‘sa u kolovozu.

Jedan od četiri Astona Martina DB5 iz 1965., izrađena za Eon Productions za treći film o Bondu, dio je filmske povijesti koji bi na dražbi mogao postići rekordnu cijenu u rasponu od četiri do šest milijuna dolara.

Riječ je o jednom od dva primjerka Astona Martina DB5 opremljenih Bond uređajima i jednom od samo tri ‘preživjela‘ primjerka što ih je naručio Eon Productions. Dva gotovo identična automobila izrađena su i posuđena Eon Productionsu za snimanje, pri čemu je svaki trebao ispuniti različitu ulogu - jedan je bio namijenjen kaskaderskim vožnjama zbog čega je trebao biti lagan i brz, a drugi za unutarnje snimke i krupne planove, zbog čega je opremljen funkcionalnim modifikacijama. Premda primjerak koji će se 15. kolovoza ponuditi na dražbi nije ni jednom korišten za vrijeme snimanja filma, bio je opremljen telefonom u vozačkim vratima za komunikaciju sa sjedištem tajne službe MI6 te skrivenim odjeljkom ispod sjedala vozača s nekoliko tipova oružja, poput strojnica Browning.30 kalibra u svakom blatobranu, glavčine na gumama, raspršivače za dim, okretne registracijske tablice.

RM/Sotheby’s, službena aukcijska kuća Astona Martina, najavila je prodaju “najpoznatijeg automobila na svijetu” i možda najzastupljenijeg Astona Martina svih vremena. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je uspjeh “Goldfingera” bio velik uspjeh i za Astona Martina, što je rezultiralo porastom prodaje automobila DB5.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike