Sport
PETRA MARTIĆ OPROSTILA SE OD WIMBLEDONA

Elina je u svakom poenu samo čekala da riknem
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Hrvatsku tenisačicu leđa su "stegnula" u najgorem mogućem trenutku, a protiv leđa i Svitoline nije mogla do četvrtfinala

Petra Martić prije mjesec dana na zemlji Roland Garrosa prvi put u karijeri zaigrala je u četvrtfinalu Grand Slam turnira, ali na travi All England Cluba nije mogla ponoviti taj pothvat. Za korak dalje jednostavno nije bilo snage, smetala je i ozljeda, a i suparnica Ukrajinka Elina Svitolina bila je u sjajnom izdanju. Petra je ostala jedini hrvatski adut u singlu za drugi tjedan Wimbledona, ali kao i prije dvije godine, kraj je stigao u osmini finala. Svitolina je ovoga ponedjeljka bila bolja sa 6:4, 6:2.


Leđa su smetala

Prvih nekoliko gemova prošlo je u ravnopravnoj igri, a onda je 28-godišnja Dućanka prva pokleknula i u petoj igri izgubila svoj servis. No, već u sljedećem gemu vratila je zaostatak, a potom su krenuli maratonski gemovi u kojoj je svaka tenisačica imala svojih šansi. Možda i ključni bio je onaj sedmi, trajao je 15 minuta i odigrana su čak 24 poena. Svitolina je imala tri prilike za break, a Martić je realizirala sedmu šansu za 4:3. Hrvatska tenisačica je dobila tu igru, ali ona ju je potpuno iscrpila i izbacila iz meča. U nastavku je bilo vidljivo da to više nije igračica s početka susreta, a grč na njezinom licu najbolje je oslikavao kako se osjeća. Sve je teže stizala napade Svitoline i u devetom gemu je ponovno izgubila servis, a onda potpuno pala. Jednostavno, bila je na fizičkom i psihičkom dnu, igra joj se raspala, leđa sve više boljela, Svitolina se pak razigrala, uzela je prvi set i onda potpuno zagospodarila terenom.
- Žao mi je što je ovako završilo, već kod 3:3 u prvom setu znala sam da neću izdržati visoku razinu tenisa. Leđa su me zaboljela i nisam više mogla igrati na nivou na kojem sam igrala protekla tri meča. Mislim da je do 3:3 to bio vrlo dobar meč - komentirala je nakon poraza za HRT hrvatska tenisačica.
Plan uoči meča je bio igrati što kraće poene, ali ozljeda je sve poremetila.
- To joj je itekako olakšalo posao, nije trebalo previše pameti da shvati što mora raditi. U svakom poenu čekala je da riknem!
Nakon 4:3 Svitolina je krenula u sjajnu seriju i nanizala sedam gemova. Osvojila je prvi set i povela 4:0 u drugom. Martić je početkom druge dionice zatražila i liječničku pomoć, ali ni to nije pomoglo. Do kraja je još samo uzela dva gema. Leđa su "stegnula" u lošem trenutku, leđa koja su i u prošlosti stvarala probleme i zbog kojih je imala duže pauze u igri.
Sad na odmor

- Imam iskustva s leđima, s vremena na vrijeme osjetim ih. Fizioterapeut ih je pokušao dovesti u red, ali u tri minute, koliko imate vremena, to je teško bez obzira koliko ste dobri u svom poslu. Sad ću se malo odmoriti i uzeti vremena za srediti leđa - dodala je Petra koja ipak ne napušta razočarana London.
- Sezona je jako doba, bolja nego sam očekivala. Koliko sam samo mečeva odigrala, zadovoljna sam i kako mi se tijelo drži, iako danas nije izdržalo.
Dućanka je Francuskinjom Alize Cornet trebala igrati osminu finala parova, međutim, otkazala je susret.
- Nema smisla riskirati da mi ovo zdravstveno stanje postane još gore, poručila je Martić, koja iz Londona na odmor može otići zadovoljna. Nije ušla u četvrtfinale, ali uskoro je US Open i nova prilika.

I. Liović
Dodig bolji od Mektića i Škugora
 
U ponedjeljak su na travi All England Cluba u akciji bili i hrvatski tenisači u igri parova. U prvom meču dana na terenu 15 zaigrala su trojica Hrvata, Ivan Dodig sa Slovakom Filipom Polašekom te Nikola Mektić i Franko Škugor. Nakon tri zanimljiva seta mjesto u četvrtfinalu izborila je hrvatsko-slovačka kombinacija koja je u 3. kolu svladala Mektića i Škugora sa 7:6 (5), 6:4, 7:6 (3). Dodig i Polašek će za polufinale igrati protiv Novozelanđanina Marcusa Daniella i Nizozemca Wesleya Koolhofa.
Najčitanije iz rubrike