Sport
DINO SKENDER NA KRAJU PRIPREMA OSIJEKA U AUSTRIJI

Presing nam može biti jako oružje, učinit ćemo sve kako bismo se borili za drugo mjesto
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Nema potrebe brzati što se tiče dodatnih pojačanja, tražimo točno određeni tip igrača

Nogometaši Osijeka zaključili su 14-dnevne pripreme u Austriji i sad će do početka sezone, koji će uslijediti 19. srpnja u Gradskom vrtu susretom protiv Slaven Belupa, vježbati u gradu na Dravi. Posljednjih desetak dana priprema trener Dino Skender iskoristit će za dotjerivanje detalja i kroz analize uočenih nedostataka u igri.


Pripreme su prošle prema gotovo idealnom scenariju. Ozlijeđenih je malo, u ovom trenutku izvan stroja je samo Tays, koji liječi prijelom ruke, a u lakšem režimu rada je Alen Grgić koji se oporavlja od udarca zadobivenog u susretu protiv Cluja. Taj mali broj zdravstvenih problema omogućio je Skenderu nesmetano provođenje zamišljenog plana izgradnje igre prema njegovu ukusu.

Rezultati nisu važni

Tijekom prijateljskih utakmica jasno se vidjelo što Skender traži od svoje momčadi. Osijek teži posjedu i kombinatorici kada ima loptu u svom posjedu, a kada je nema, onda kao glavno oružje koristi visoki presing kojim onemogućava suparnika u mirnoj organizaciji napada. Iako su u igri izgledali dobro, bijelo-plavi se nisu baš napobjeđivali kroz dosadašnji dio pripremnog razdoblja.


- Ukupni bi dojam sigurno bi bio ljepši da smo pobijedili u nekim utakmicama u kojima smo imali prednost, ali generalno mene u ovoj fazi rezultati ne zanimaju. Mnogo mi je važnije na koji način momčad ispunjava zahtjeve koje sam stavio pred nju, a s te sam strane vrlo zadovoljan. Igrali smo protiv kvalitetnih suparnika i ni u jednoj od tih utakmica nismo bili u podređenom položaju. Željeli smo suparnike koji će nas tjerati do maksimuma, a utakmice smo rasporedili tako da svi dečki budu ravnomjerno opterećeni i dobiju dovoljno minuta za dokazivanje. Mislim kako se jasno vidjelo na koji način želimo igrati. Inzistirao sam na određenim zahtjevima i po cijenu rezultata jer je važno dobiti automatizme te da se igrači do kraja naviknu na način igre. Težimo kombinatorici, želimo igrati preko zadnje linije, a pokazali smo kako nam presing može biti jako oružje. Naravno, u ovoj fazi priprema još nismo u optimalnom stanju, pa smo kvalitetno izgledali oko sat vremena, a onda bismo pali sa snagom jer način na koji igramo dosta troši igrače. Moramo biti i svjesni kako su se neki igrači priključili nešto kasnije, pa se sada sve to još uvijek osjeti, ali do prvenstva će sve sjesti na svoje mjesto. Uostalom, uvijek postoje stvari u igri koje se mogu ispravljati - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.


I tijekom priprema Osječane su pratile neke stvari koje su ih mučile u završnici prošle sezone. Problemi u defenzivnom prekidu i primanje pogodaka iz prvog suparničkog prema vratima.


- Što se defenzivnih prekida tiče, na tome ćemo sigurno poraditi. To je čisto stvar koncentracije. A što se tiče tih pogodaka iz prvog udarca prema našim vratima, valjda će to prestati. Teško je suparnika limitirati toliko da ti ne uputi nijedan udarac prema golu, a to što te prve lopte odsjedaju u našoj mreži, malo je i stvar sreće.


Dosad je dobio tri igračka pojačanja, a sportski direktor Alen Petrović i njegov pomoćnik koji je i glavni skaut Marin Skender još tragaju za pojačanjima. Dino je spokojan kada su u pitanju dovođenja još novih igrača.


- Odličan smo posao napravili s Majstorovićem, Jugovićem i Manceom. Posebno me veseli što su sva trojica vrlo brzo pohvatala ono što se od njih u igri traži te su pokazali kako će nam biti istinska pojačanja. Što se tiče dodatnih pojačanja, smatram kako nema potrebe brzati. Tražimo igrače točno određenog tipa i karakteristika, a kad ih i ako pronađemo, krenut ćemo u realizaciju. Nema potrebe dovoditi igrače samo da bi ih se dovodilo. Kada na tržištu nađemo ono što nam treba, a bude nam dostupno, reagirat ćemo.
Prvenstvo je prioritet

Jedan od razloga zbog kojih Dino priželjkuje još poneko novo lice u svlačionici je širina izbora igrača. Osijek će od početka sezone biti u jakom ritmu odigravanja utakmica, a u kombinaciji s načinom igre koji Skender želi momčad će se umarati vrlo brzo i bit će potrebne rotacije.


- Širina igračkog kadra mogla bi biti presudna stvar na putu prema ostvarivanju naših rezultatskih ciljeva. Ako uspijemo proći u 3. pretkolo Europske lige ili još dalje bit ću prisiljen koristiti sve raspoložive igračke snage kako nas ne bi rano stigao umor. Već se puno puta pokazalo da momčadi koje nemaju širinu igračkog kadra, a igraju u Europi kasnije prolaze teška razdoblja u prvenstvu, a to svakako želimo izbjeći.


Očekivanja u novoj sezoni su opet velika. Navijači vjeruju kako će Osijek biti konkurentan u borbi za drugo mjesto, a sanjaju i još jedno dugo europsko ljeto. Što će bijelo-plavima biti prioritet u novoj sezoni, prvenstvo ili Europa?


- Prvenstvo, naravno, jer kroz njega se opet izlazi na europsku scenu što je NK Osijeku uvijek cilj. Plasman u Europu i sljedeće sezone nam je realan cilj. Svjesni smo i toga što nosi, recimo, drugo mjesto u prvenstvu u sezoni koja dolazi. Učinit ćemo sve kako bismo bili jedan od klubova koji će se boriti za njega. Neće to biti laka borba jer uvjeren sam kako iste planove imaju Rijeka i Hajduk. Ne želim puno obećavati kada je plasman u pitanju jer to nema smisla. Važnije mi je da budemo spremni u kontinuitetu pružati kvalitetne igre. Ako to budemo u stanju, onda nećemo imati problema. Što se Europe tiče, naravno da nam je cilj dogurati što je moguće dalje. No, tek trebamo vidjeti protiv koga ćemo igrati u 2. pretkolu. CSKA je jača momčad u tom paru s Titogradom, a ako nam oni dođu, bit će to dvije vrlo tvrde i teške utakmice. Naravno, ambicija imamo i u hrvatskom Kupu, gdje smo prošle sezone bili u polufinalu. Uglavnom, izazova imamo i više nego dovoljno, a vjerujemo kako ćemo biti spremni nositi se s njima na pravi način - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.
Prema viđenom u Austriji, Dino je napravio dobar posao, ali trebat će to dokazivati iz tjedna u tjedan kada krene sezona.


Dalibor Keler
Dino Skender

trener NK Osijek

- Širina igračkog kadra mogla bi biti presudna stvar na putu prema ostvarivanju naših rezultatskih ciljeva. Ako uspijemo proći u 3. pretkolo Europske lige, ili još dalje, bit ću prisiljen koristiti sve raspoložive igračke snage kako nas ne bi rano sustigao umor.
REZULTATI NA PRIPREMAMA
Osijek - Cluj 1:2 (Jugović)

Osijek - Sepsi 1:1 (Marić)

Osijek - Banik 1:1 (Dugandžić)

Osijek - Mattersburg 3:3 (Mance, Marić, Dugandžić)

Osijek - Zorja 4:1 (Dugandžić 2, Špoljarić, Lopa)

Osijek - Kopenhagen 2:0 (Marić 2)
BIJELO-PLAVI DANAS "SNIMAJU" CSKA - TITOGRAD

Danas će se odigrati tri susreta prvog pretkola Europske lige, a na rasporedu je i sudar potencijalnih suparnika osječkih bijelo-plavih u drugom pretkolu. Na stadionu Bugarske armije u Sofiji domaći CSKA ugostit će crnogorsku momčad Titograda. Sveukupni pobjednik iz toga susreta, što ćemo doznati sljedećeg utorka, 16. srpnja, nakon uzvrata u Podgorici, sastat će se s Osijekom u drugom pretkolu. Susret u Sofiji počinje u 19.30, a NK Osijek će na tom susretu sigurno imati i svoje "snimatelje". K.L.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike