Regija
ZA OPĆINU PITOMAČA PROGLASIT ĆE ELMENTARNU NEPOGODU

Stradao krov dvorane, plastenici, vinogradi
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
PITOMAČA - U nedjelju je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom pogodilo i Virovitičko-podravsku županiju, a posebno područje općine Pitomača, Špišić Bukovica i Lukač, gdje je led nanio velike štete na poljoprivrednim usjevima. U Pitomači je olujni vjetar uništio krovište sportske dvorane Osnovne škole Petra Preradovića, a srušio je i stabla u Vinogradskoj ulici i Ulici Vatroslava Lisinskog, koja su pala na cestu te ometala promet pa je tim dijelom promet regulirala policija. Na teren su odmah izašli vatrogasci DVD-a Pitomača i Kladare te načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i krenuli s planovima saniranja štete i pomoći onima koji su najviše stradali. Nevrijeme je pogodilo mnoga mjesta Općine Pitomača pa su tako stradali plastenici u Grabrovnici, Kladarama i Križnici, gdje je uništen i sav urod. Obitelj Čor iz Križnice papriku je trebala brati za tjedan dana, a sad im je, kažu, sve uništeno. Šteta iznosi, prema prvim procjenama, najmanje 100 tisuća kuna.

- Nažalost, tek dan poslije vidjelo se koliko su štete zapravo velike. Na dosta obiteljskih kuća stradali su krovovi, ljudi su sami počeli sanirati štete uz pomoć građevinskih podzeća i majstora, ali definitivno su najviše stradali plastenici i poljoprivredne kulture pred kojima je uoči ovog nevremena bio početak berbe. Sada je sve uništeno. Doznali smo da su stradali i neki vinogradi i odmah danas idemo u obilazak. Žao mi je ljudi, ali eto, protiv prirode ne možeš. Naravno, mi ćemo pomoći koliko god budemo mogli. Čuo sam se žurno sa županom Androvićem i vrlo brzo će biti proglašena i elemetarna nepogoda za naše područje. Što se tiče ovog starog krova na sportskoj dvorani, lim je vjetar podignuo, ali srećom ništa nije probilo unutra tako da je u dvorani sve suho i to će vrlo brzo biti sanirano. Moram pohvaliti naše vatrogasce koji su odmah nakon što se nevrijeme smirilo izašli na teren i pomagali mještanima svim mjesta u nevolji, doista im svaka čast. Nažalost, ni ovoga puta nas nije zaobišlo, ali što da radimo, potrudti ćemo se pomoći onima koji su najviše stradali - kaže načelnik Oćine Pitomača Željko Grgačić.


Stabla u Bušetini, u Općini Špišić Bukovica, padala su na kuće, a u istoj općini u mjestu Vukosavljevici stadali su plastenici. U Gornjem Bazju, mjestu Općine Lukač, stabla su pala preko kolnika. V. Grguruć
Najčitanije iz rubrike