Regija
CENTAR ZA MLJEKARSTVO

Mljekari će lakše zajedno do tržišta i novih proizvoda
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Gradnja Centra počinje 22. srpnja, a završetak radova očekuje se za petnaest mjeseci
VIROVITICA - Uskoro će u Virovitici početi gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, za koji su ugovor prošle godine potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Potvrđeno je to i potpisom novog ugovora između župana Androvića i Gorana Bardića, direktor tvrtke Gradba iz Brezika, koja će graditi Centar, koji će biti smješten u Poduzetničkoj zoni III. Taj je ugovor ukupne vrijednosti 20.908.966 kuna.– Ovo je najznačajniji razvojni projekt naše županije. Ukupna vrijednost mu je 40 milijuna kuna, sama gradnja je polovica od tog iznosa, ostatak je oprema. Ipak, vrijednost ovog projekta daleko je veća. On nudi razvoj poljoprivrede i stočarstva, prvenstveno Virovitičko-podravske županije, ali i kontinentalne Hrvatske. S ovim projektom smo krenuli još 2013. godine, prijavljivali smo ga na EU fondove, no on je svoju realizaciju doživio sada i na tome posebno zahvaljujem Vladi RH i potpredsjedniku Vlade RH i ministru Tomislavu Tolušiću. Početak radova očekujemo 22. srpnja, a kraj za 15 mjeseci – naglasio je župan Andrović te dodao kako je Centar postao nužnost za sektor mljekarstva.

– Zbog niza problema s kojima se susreću proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda na području županije, ali i kontinentalne Hrvatske, pokazala se potreba za formiranjem potporne institucije koja bi razvijala nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Kroz takvu vrstu potpore bit će omogućen malim i srednjim poduzetnicima kvalitetniji nastup i pregovaranje na tržištu prodaje s otkupljivačima mlijeka, a vezano uz otkupne cijene. Cilj je da proizvođači zajednički nastupaju na tržištu nabave odnosno zajednički nabavljaju repromaterijal po povoljnijim cijenama te istovremeno promoviraju sektor mljekarstva ove regije kao zdrav izvor prirodnih sastojaka.– zaključio je Andrović.

Prijavitelj projekta je Županija, a partner Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Projektni prijedlog prijavljen je u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji će u stopostotnom iznosu biti financirani u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede. Zgrada će biti na dva kata, na 1500 četvorna metra, a u sklopu Centra bit će pružane usluge za istraživanje i razvoja novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, zatim usluga probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja, kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.

Vladimir Grgurić
U preradi 10.000 litara mlijeka dnevno
Centar će predstavljati poveznicu između znanstvenog sektora i poljoprivrednika Virovitičko-podravske županije.

- U budućnosti očekujemo da će naši sir, mlijeko i vrhnje završiti na policama naših škola. Centar će proizvođačima mlijeka pružiti mogućnost proizvodnje mliječnih proizvoda u tehničko-tehnološkom proizvodnom pogonu. Kapacitet prerade bit će 10.000 litara mlijeka dnevno. Plan je ove kvalitetne, zdrave i domaće proizvode prvo plasirati u naše škole, a zatim, proširiti i diljem županije te šire - rekao je župan Andrović te potvrdio kako u ovom projektu Županija ima punu potporu mljekara iz udruge ‘’Mliječni put Hrvatske’’, koju čine mljekari s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana