Regija
U ZNAKU PRIPREMA ZA NOGOMETNE JUBILEJE

Županja obojena nogometom
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Nagodinu je proslava 140 godina nogometa u Hrvata i 100 godina NK Graničar
ŽUPANJA - Županja je već počela živjeti u znaku priprema za obilježavanje dvaju važnih sportskih jubileja - 140 godina prvog igranja nogometa u Republici Hrvatskoj i 100 godina osnutka NK Graničar Županja - koje će kolijevka hrvatskog nogometa proslaviti sljedeće godine. Na protekle subote održanoj manifestaciji "Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti" oduševljenje posjetitelja izazvao je nogometni kutak, koji su osmislili TZ Županje, KUD Tomislav i HNS, organiziravši zanimljivu igru "Daj gol i osvoji...".
Uz razigrane mališane odjevene u tradicijsko ruho u ubacivanju nogometne lopte kroz otvor na "zidu" od crveno-bijelih kockica okušali su se i odrasli, a svoje umijeće baratanja nogometnom loptom pokazali su i gosti manifestacije. Najuspješniji je bio gradonačelnik Davor Miličević, inače predsjednik NK Graničar, koji je sigurnim udarcem loptu poslao kroz "zid" i zabio gol.


Prigodne nagrade, lopte i suvenire osigurao je HNS, a u Županju ih je osobno donio Stjepan Merkaš, savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera.


- Pozdravljam vas od cijele nogometne obitelji i ponosni smo što u ovome gradu imamo prvu loptu u Hrvata, kojoj smo u suradnji s Gradom Županjom, TZ-om i sa svim prijateljima nogometa postavili spomenik na središnjem trgu u Županji. Svi smo bili uključeni u projekt, a HNS je preuzeo financiranje. Zajedno ćemo biti i nagodinu, svakako ćemo potencirati obilježavanje godišnjice prvog igranja nogometa u RH – kazao je Merkaš. Napominje da HNS uvijek nazoči svim obljetnicama klubova, i ove su godine imali više od deset klubova osnovanih prije sto i više godina, što ih jako veseli, a sukladno mogućnostima pomogli su i njihov rad.


- U Županji ćemo sigurno, uz ideju struke, proširiti oblike promocije spomenika prve nogometne lopte u Hrvata, a NK-u Graničar pomoći ćemo i financijski i u određenim nogometnim rekvizitima. Sve ćemo raditi u dogovoru s Gradom, podržati njihove ideje i uključiti se u obilježavanje ovih respektabilnih godišnjica, koje će HNS maksimalno podržati – zaključio je savjetnik predsjednika HNS-a.


I u NK-u Graničar smatraju kako navedene obljetnice imaju znatno šire i veće značenje od njihovog klupskog. U obilježavanje će se stoga uključiti i Grad, a puno će im značiti i potpora HNS-a na koju računaju. Program će osmisliti Organizacijski odbor. Na Spomen-stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj predviđeno je uređenje zelene površine glavnog igrališta i ograde, klupskih prostorija, postavljanje odgovarajućeg stadionskog semafora, izgradnja sustava rasvjete glavnog igrališta... U planu je i monografija, utakmica sa selekcijom hrvatske reprezentacije, tematska izložba s fotografijama i dokumentima prvog igranja nogometa i stoljetnog djelovanja NK Graničar, kazališna predstava, svečana sjednica uz dodjelu zahvalnica i priznanja zaslužnim osobama iz svijeta nogometa...
Županja će se u sljedećoj godini na razne načine "obojiti" nogometom i sve će biti u znaku tog sporta.
Marija Lešić Omerović
Najčitanije iz rubrike