Regija
VUKOVAR I CVELFERIJA ZBRAJAJU ŠTETE

Led kao teniske loptice, "pijavica" dizala krovove
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Zbog siline nevremena i velikih šteta, u Drenovcima zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje, potvrdio je zamjenik župana Josip Dabro
VUKOVAR, ŽUPANJA - Olujno nevrijeme - tuča, jak vjetar, "pijavica", jaka kiša - zahvatili su u nedjelju predvečer grad Vukovar i nekoliko okolnih sela, kao i područje Cvelferije. Službeni podaci dan su poslije govorili o tri ozlijeđene osobe, ali i o velikoj materijalnoj šteti - oštećenim krovovima, fasadama kuća i stambenih zgrada, razbijenim automobilima, iščupanim stablima, stradalim usjevima....
U tim dijelovima najistočnije hrvatske županije pogođenima snažnim nevremenom ljudi opisuju kako je bilo "strašno", dok su se štete ubrzo počele sanirati, i zbrajati. U Vukovaru je nevrijeme praćeno ledom počelo oko 16.30 sati, a posebno je izraženo bilo u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje je u samo 15-ak minuta led - za kojeg govore da je bio i "veličine teniske loptice" - ostavio iza sebe goleme štete. Led je padao i u Trpinji i Boboti, a u tim su selima nadomak Vukovaru postradali usjevi i poljoprivrednici su tek jučer mogli u njive sagledati razmjere štete. Općine Bošnjaci, Drenovci i Vrbanja u okolici grada Županje nevrijeme je pogodilo oko 18 sati. Leda nije bilo, no snažan vjetar praćen obilnom kišom - a spominje se i "pijavica" - nosio je krovove i čupao stabla.


- Županijski centar 112 Vukovar je od 16.30 do 21 sat zaprimio oko 350 poziva zbog olujnog nevremena - kazao je jučer voditelj Ureda Civilne zaštite, Stjepan Draganić, koji je prijepodne proveo u obilasku terena. Prve su dojave, dodao je, krenule iz Vukovara, a nešto kasnije i iz Drenovaca, Vrbanje, Gunje....


- Najveći je broj dojava bio o šteti na obiteljskim kućama, a oštećene su i zgrade dviju osnovnih škola - u Drenovcima je krov "odletio" sa škole, a u Posavskim Podgajcima na školu se srušilo veliko stablo. U Vukovaru je od tuče oštećen velik broj automobila na kojima je led razbijao i vjetrobranska stakla - naveo je Draganić spominjujući i velike štete na njivama.


U Trpinji je, dodaje, padao led veličine jajeta, a k tome je pala i velika količina leda pa se, navodi, u Borovu naselju nije trava vidjela i sve se bijelilo od leda. Kazuje i da je prvi val u Borovu naselju i Trpinji trajao 30-ak minuta, dok su s područja Cvelferije dojave u Centar 112 stizale sve do 21 sat i sve tri linije bile su neprestano zauzete. S područja Iloka nije bilo dojava, kao ni iz Vinkovaca, gdje vjetar i kiša nisu, srećom, ostavili posljedica.
- Već sada možemo reći da su štete velike. Mislim da u Cvelferiji nema kuće gdje bar desetak crjepova nije razbijeno. Što nije uništio vjetar, natopila je kiša - kazao je, rekavši da će se o nastaloj šteti od nevremena više znati tijekom današnjeg dana. Zabilježeno je i da je u naselju Topola kod Bošnjaka vjetar čupao stabla, ali i nanio znatnu štetu na kućama i električnoj mreži. Slično je bilo i u naseljima Đurići, Soljani i Strošinci, kao i u Gunji. Zbog nestanka struje, na terenu su bile ekipe HEP-a, dok pune ruke posla imaju i vatrogasci uklanjajući porušena stabla s prometnica. Prema riječima zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, iste večeri u Drenovcima je hitno zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje. Također, svim su nevremenom zahvaćenim gradovima i općinama upućeni dopisi za izvide šteta zbog mogućeg proglašenja elementarne nepogode.

Sanja Butigan
oluja pomela
ŠTO NIJE UNIŠTIO VJETAR, NATOPILA JE KIŠA
TROJE OZLIJEĐENIH
Prema Centru 112, u Vukovaru su dvije starije osobe lakše ozlijeđene od udaraca leda, no u Posavskim Podgajcima teže je stradao muškarac koji je pao popravljajući krov. Svi su zbrinuti u vinkovačkoj bolnici.

- Vjetar je sa škole odnio limeni krov čak u susjednu ulicu, i sva je nova oprema nakisla - interaktivne ploče, projektori, informatička učionica, udžbenici i tableti. To je katastrofa - kaže ravnateljica OŠ u Drenovcima sa 126 učenika, Marijana Raguž. - Razbijeni prozori, izbušene roletne i fasada, dvorišne zgrade su neupotrebljive, od vrta više nema ništa.... - nabrajao je štetu Robert Rac iz Borova naselja kazujući da je led skupljao lopatom.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike