Regija
STRUKOVNE ŠKOLE UPISUJU VIŠE UČENIKA NEGO LANI

Sve više srednjoškolaca počelo je birati deficitarna zanimanja
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Za drvodjeljskog tehničara dizajnera još su četiri slobodna mjesta, a za stolara dva
VINKOVCI - Prema dosadašnjim prijavama za upise u vinkovačke strukovne škole čini se da su urodile plodom mjere kojima država stimulira i potiče upise u strukovne škole za zanimanja koje tržište rada traži, a učenici ih nerado upisuju.Kampanja poticanja upisa za deficitarna zanimanja provodi se i u programu javne televizije, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenulo je konkretne mjere u obliku stipendija za učenike koji se odluče za deficitarna zanimanja. U ožujku je ministar gospodarstva Darko Horvat dodijelio stipendije učenicima iz šest zagrebačkih strukovnih škola i podsjetio kako je tijekom školske godine 2018./19. ukupno dodijeljeno rekordnih 3017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima u ukupnom iznosu od nešto više od 27 milijuna kuna. Riječ je o projektu "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima", u sklopu kojeg je od 2016. do 2018. bilo osigurano 62,1 milijuna kuna za gotovo 7000 učeničkih stipendija. Dio je to šireg projekta "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja", kojeg, kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo provodi već treću godinu zaredom kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a koji je financiran sredstvima iz fondova Europske unije. Zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

I u vinkovačkim strukovnim školama koje već godinama bilježe manje učenika, a za neke struke uopće nema zanimanja pa dolazi u pitanje organizacija nastave i može doći do viška nastavnog osoblja, pušu neki novi, povoljniji vjetrovi.

Srednja strukovna škola broji 500 učenika koje obrazuje u tri različita sektora: sektor turizma i ugostiteljstva - zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko hotelijerski komercijalist, hotelijersko turistički tehničar te pomoćni kuhar i slastičar, sektor tekstila i kože - modni tehničar, krojač te ostalih i osobnih usluga - frizer, autolakirer i soboslikar-ličilac.

- Upisi u prvi razred ove školske godine pokazuju da dolazi do promjena i trenutačno nemamo velikih teškoća oko upisa pojedinih zanimanja. Prema trenutačnim prijavama, ove školske godine upisujemo sve planirane razrede i zanimanja. Što se tiče zanimanja u ugostiteljstvu, ove godine upisujemo hotelijersko turistički tehničar (22 učenika), turističko hotelijerski komercijalist (22), kuhar (20), konobar (14), slastičar (8) i pomoćni kuhar i slastičar (4), a interes je u gotovo svim zanimanjima mnogo veći u odnosu na planiranu kvotu. Zadovoljni smo i prijavama u području ostalih i osobnih usluga, a kandidati su iskazali i interes za zanimanja u području tekstila i kože, što je ugodno iznenađenje u odnosu na prošle dvije godine, pa upisujemo planirani broj u zanimanju modni tehničar - 20 učenika. Ove godine upisujemo ukupno 145 učenika i trenutačno imamo šest slobodnih mjesta – kaže Stefanie Horvat, stručni suradnik psiholog škole.

Drvodjeljska tehnička škola ima tri programa, za drvodjeljski tehničar stiglo je 20 prijava za 20 upisnih mjesta, za drvodjeljski tehničar dizajner 16 prijava za 20 mjesta i trogodišnji program stolar prema jedinstvenom modelu obrazovanja 18 prijava za odjel od 20 učenika.

- Za drvodjeljskog tehničara dizajnera još postoje četiri slobodna mjesta, a za stolara dva. Zadovoljni smo brojem prijava, i ako ovako ostane blizu smo planiranom broju učenika. To nam omogućava rad punim materijalnim i kadrovskim potencijalom i ostvarenje plana. Budućim učenicima daje mogućnost zaposlenja u struci, tvrtkama i obrtima nove obrazovane kadrove – kaže ravnatelj Josip Jovanovac.

Poljoprivredno-šumarska škola prošle školske godine upisala je najmanji broj učenika otkada postoje e-upisi.

- Ove godine stanje je nešto bolje, ali ne mnogo. Prema dosadašnjim prijavama trebali bismo upisati 94 učenika, od 152, koliko smo planirali. Ugodno nas je iznenadio smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Ove godine imat ćemo popunjen cijeli razredni odjel mehaničara, za razliku od prošle godine kad ih je bilo samo četvero. Prilično popularni smjerovi su agrotehničar, poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut i šumarski tehničar. Za pekara i mesara, iznenađujuće, još ima mjesta, iako su to smjerovi koji imaju najvišu stopu zaposlenja, a ove godine postoje i visoke stipendije. Već nekoliko godina najmanje zanimanje bilježimo u smjerovima cvjećar, vrtlar i mlinar, a ništa bolja nije ni ove godine – kaže Mario Krajinović, psiholog.

Miroslav Flego
Mate Vukušić

Ravnatelj Tehničke škole Ruđer Bošković

Za sada su ispunjena sva mjesta osim za zidare. Nismo ih uspjeli upisati ni prošle godine. Upisi su isti po broju učenika kao prošle godine, samo što su kvalitetniji ulazi na liste s više bodova. Najviše njih (44) upisat ćemo u smjer tehničara za mehatroniku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike