Osijek
BAZEN UZ DVORANU GRADSKI VRT

Ideja stara 30, projekt 8 godina. Hoće li biti novca?
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Nedavno je Grad Osijek revidirao projekt i uklopio ga u urbanistički plan

Nakon što je krajem 2017. godine Plivački klub Žito probudio iz sna 30 godina staru ideju i osam godina star projekt o gradnji bazenskog kompleksa uz dvoranu Gradski vrt, glede aktualizacije tog milijunskog projekta do danas u očima javnosti nije bilo pomaka. No, kako se čini, Grad Osijek ipak se pogledu toga početkom ove godine pokrenuo s mrtve točke bacivši se na projekt zanovljenog pozicioniranja sportsko-rekreativne zone Gradski vrt, čiju su realizaciju, bar u dijelu gradnje bazena, 2011. godine ispriječile nelegalno sagrađene kuće.

Početkom ove godine u HGK-u Osijek održana je javna rasprava u sklopu koje su predstavljene izmjene osječkog urbanističkog plana koje se odnose na projekt Gradski vrt.

"Grad Osijek je u urbanističkom planu uređenja Gradskog vrta ostavio česticu za gradnju bazena. Bazen je u planu, ali trenutačno treba vidjeti kako se glede toga može zatvoriti financijska konstrukcija. Moramo biti odgovorni prema proračunskim sredstvima. Urbanističkim planom uređenja Gradskog vrta predviđena je lokacija za gradnju bazena koja je prezentirana u sklopu javne rasprave. Bazen je promijenio lokaciju unutar samog Gradskog vrta. Kada govorimo o samom projektu i kako bi bazen trebao izgledati, valja napomenuti kako idejno rješenje postoji, no od tada su se propisi za gradnju bazena mijenjali. Dakle, je li on, u biti, upotrebljiv, ili će u dijelu biti upotrebljiv, teško je sada reći‘‘, kaže pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Grada Osijeka, Dražen Slunjski.

Glavni projektant
Iza idejnog projekta za ishođenje i dobivanje lokacijske dozvole, koji Slunjski spominje, a koji datira iz svibnja 2011. godine, stoji pak Arhitektonski fakultet Zagreb, odnosno glavni projektant, mr. Boris Koružnjak koji kaže kako ga iz Grada Osijek nitko nije kontaktirao vezano uz revitalizaciju njegova projekta bazenskog kopleksa u Osijeku. No i potvrđuje da se radila izmjena urbanističkog plana Osijeka koja je uključivala i prilagodbe gradnje bazena unutar zone Gradski vrt.

"Nitko me nije zvao da bih u bilo kojem smislu bio uključen u projekt osječkih bazena. No prošle je godine kolega dobio posao da radi izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana sportskog parka, pa sam mu dao neke skice prema kojima bi se moj postojeći projekt bazenskog kompeksa mogao uklopiti u novi plan. Ja sam i tada dao svoje mišljenje da bi se bazenski kompleks koji sam projektirao mogao uklopiti uz određene preinake na drugu lokaciju te im dao skicu na koji bi se način to moglo napraviti. Preinake bi bile minimalne. Zgrada bi ostala u istim gabaritima, no iz projekta bi ‘ispalo prednje stepenište i sam taj ulaz trebao bi se prilagoditi. No, nakon toga nisam dobio povratnu informaciju. Bilo bi sjajno kada bi se to pokrenulo i kada se ne bi raspisivao novi natječaj, s obzirom na to da je u tu svrhu potrošeno dosta novca i šteta bi bilo da to propadne. Naime, prema našem idejnom rješenju bila je već i ishođena lokacijska dozvola koja se potom više puta produžavala. Koliko sam upoznat, sve je stalo kako bi se legaliziralo nekoliko kuća sagrađenih mimo urbanističkog plana na lokaciji gdje se bazen trebao graditi. No to ne znači da projekt ne može zaživjeti na drugoj lokaciji‘‘, smatra Koružnjak, koji nam je ustupio tlocrt izmjena osječkog urbanističkog plana iz kojega je vidiljivo da bi se sportsko-rekeativna zona trebala nalaziti na starom mjestu - u prostoru omeđenom južnom obilaznicom, Trpimirovom, Divatlovom i Wilsonovom ulicom. Kao i to da je bazenski kompleks planiran na području između južne obilaznice i dvorane Gradski vrt, nedaleko o prvotne lokacije.

Plivački klub
Da je Osijeku prijeko potreban "pošteni" bazen ističe Mihael Močković, glavni trener Plivačkog kluba Žito.

“Prvi su nam normalni vanjski bazeni u Đakovu, gdje su tijekom šest godina već drugi put ušli u renoviranje bazena s 10 milijuna kuna. Pri tome govorim samo o obnovi pločica i filtra. Kod nas u Osijeku u bazene nije uloženo 150 tisuća kuna u 20 godina. Plivački klub trenutačno ne može dobiti ni bolje startne blokove da bismo se pripremili za natjecanja. Vodeni su sportovi, čini mi se, u Osijeku na potpunoj margini”, kaže Močković.

Ivana Solar
Četiri bazena - 133,5 milijuna kuna!
S obzirom na to da bi idejno rješenje trebalo prilagoditi novoj lokaciji, te zanoviti prema najvišim standardima, trenutačno je teško reći koliko bi točno koštala gradnja novog bazenskog kompleksa u Osijeku. No u odnosu prema vrijednosti gradnje bazenskog kompleksa na zagrebačkim Sveticama, arhitekti procjenjuju vrijednost četvornog metra osječkog kompleksa na približno 11.660 kuna (1555 eura). Ako se uzme u obzir da je ukupna bruto građevinska površina bazenskog kompleksa prema idejnom rješenju iz svibnja 2011. godine iznosila 11.446 četvornih metara, procjena je da bi novi bazenski kompleks u Osijeku koštao oko 133,5 milijuna kuna. Postojeće idejno rješenje za ovaj iznos predviđa gradnju zgrade s minimalističkim pristupom koji u prvi plan dovodi ostakljeni plato s vodenim površinama - četiri bazena.
Bazen je u planu, ali treba vidjeti kako se može zatvoriti financijska konstrukcija, ističe Dražen Slunjski
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike