Osijek
SUSTAV PUŠKAŠ

Navodnjavanje važno za razvoj poljoprivrede
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Hrvatske vode s Osječko-baranjskom županijom pripremaju devet projekata za navodnjavanje

Iako je još krajem 2012. izrađena projektna dokumentacija za Sustav navodnjavanja Puškaš, jučer je napokon službeno potpisan Sporazum o sufinanciranju programa izgradnje tog projekta od velike važnosti za kontinuirani razvoj poljoprivrede u Baranji. Sporazum je potpisao osječko-baranjski župan Ivan Anušić s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, čime je Županija potvrdila jasan smjer kretanja prema jačanju poljoprivredne proizvodnje, ali i prema pravovremenom prilagođavanju na klimatske promjene.

- Ovaj projekt vrijedan je 17 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode osiguravaju 13,6 milijuna, a Osječko-baranjska županija 3,4 milijuna kuna. Riječ je o sustavu navodnjavanja s obuhvatom od čak 916 hektara na području kanala Puškaš, dok je trenutno uz njega dodatnih petnaestak drugih sustava u realizaciji, pa se nadam da ćemo uskoro imati velik broj površina na kojima će biti osigurano navodnjavanje - otkrio je na potpisivanju župan Anušić podsjećajući kako na tom dijelu postoji konstantan interes dvaju velikih poljoprivrednih proizvođača, tvrtki Belje d.o.o. i Anabela d.o.o.

- Najbolje je uložiti ondje gdje već imamo one koji žele koristiti vodu za potrebe sigurne poljoprivredne proizvodnje. Puškaš je iznimno poseban, jer se ondje voda uzimala iz Topoljskog dunavca, zbog čega je ondje razina vode opadala, čime se mogao ugroziti i cjelokupan riblji fond. Zbog toga je osmišljen projekt u kojemu ćemo s pomoću nove crpne stanice Šarkanj napraviti poseban plato te uzimati vodu za navodnjavanje iz Dunava, čak i kada vodostaji nisu dovoljno visoki - stručno je objasnio generalni direktor Đuroković naglašavajući kako će se ovim planom moći razviti i dodatnih 750 hektara površine za navodnjavanje, čime bi se navodnjavalo respektabilnih 1600 hektara samo na tom dijelu Baranje. No, kako bi se to postiglo, nužno je izgraditi cjelokupnu infrastrukturu - dodatnih 11 sustava, platoe za prebacivanje vode i trafostanicu, za što će biti potrebno raditi bar iduće tri godine - procjenjuje Đuroković.

- U idućem razdoblju u financijskoj perspektivi u okviru fondova EU-a od 2022. do 2027., u raznim fazama pripreme projektne dokmentacije, uz četiri u ovoj perspektivi, nalazi se još pet projekata za koje će se izdvojiti približno oko pola milijarde kuna investicija, a koje želimo nominirati sa Županijom preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi. To su projekti SN Karašica i SN Gat, koji će zajedno donijeti novih 5000 hektara područja za navodnjavanje - zaključio je Željko Kovačević, direktor vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u osječkoj podružnici Hrvatskih voda, ističući kako je SN Puškaš samo jedan u nizu partnerskih projekata Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije.

Marko Mandić
17

milijuna kuna vrijedan je projekt sustava navodnjavanja Puškaš
Milijunski projekti za navodnjavanje
“U procesu smo ishođenja još jedne građevinske dozvole za proširenje SN Gat, koji je iznimno važan za jednog velikog korisnika, PPK Valpovo. S druge strane, Županija je na objavljeni natječaj za izgradnju sustava za navodnjavanje prijavila tri projekta u vrijednosti 46 milijuna u sklopu kojih će se navodnjavati gotovo 900 ha. To su SN Mala šuma - Veliki vrt u Laslovu, SN Budimci-Krndija u općini Podgorač te SN Poljoprivredni institut Osijek”, najavila je na potpisivanju Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu u OBŽ-u.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike