Osijek
VIZENTANER NAJAVILA UKLANJANJE ZBOG SIGURNOSNIH RAZLOGA

Počinje uklanjanje stabala u dvama najvećim parkovima
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

Dvije osječke zelene oaze i spomenici parkovne arhitekture, Perivoj kralja Tomislava i Perivoj kralja Petra Krešimira IV., prema najavama gradske uprave, u idućim će mjesecima, počevši od danas, ostati bez ukupno 37 stabala. Zbog sigurnosnih će razloga, najavljuje Jasenka Vizentaner iz Odsjeka za komunalno godspodarstvo, biti uklonjeno 18 stabala u Perivoju kralja Tomislava, a susjedni Perivoj kralja Petra Krešimira IV. bit će osiromašen za 19 stabala, s tim da će tamo biti orezano još 46 stabala čija je vitalnost ugrožena.

- Naš je osnovni cilj uvijek sigurnost, pogotovo kada se radi o djeci, a nakon nje estetika i rekreacija - poručila je Jasenka Vizentaner, aludiravši na popularni Drvengrad, gdje se okuplja veliki broj osječkih mališana. Tamo je riječ o stablima koja su prije nekoliko mjeseci drastično orezana, nakon što je utvrđeno da su sigurnosni problem, a sada će biti i potpuno uklonjena te na jesen zamijenjena novim stablima. Navedeni će radovi biti obavljeni prema rješenju Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Uime radne jedinice Zelenilo tvrtke Unikom govorio je njezin voditelj Stjepan Giesler, uz Jasenku Vizentaner jedan od članova Povjerenstva Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje. Naglasio je kako Zelenilo sve radove obavlja isključivo na temelju rješenja koje izdaje Grad.

- Što se tiče Zelenila, mogu reći da raspolažemo obučenim timom od četiri rezača koji imaju certifikat Hrvatske udruge za arborikulturu i Nürnberške škole njege stabala. Kao članovi Povjerenstva, gospođa Vizentaner i ja također imamo sve potrebne certifikate za obavljanje ovog odgovornog posla - rekao je Giesler, objasnivši potom tehničke detalje akcije koja im predstoji.

- U pitanju su visoka i manje pristupačna stabla, tako da ćemo imati tri dizalice različitih tipova i dimenzija. Hodogram radova utvrđen je prema načelu sigurnosti i prvo ćemo otkloniti stabla koja su najopasnija. To je 18 stabala srebrnolisnog javora koja se nalaze uz dječje igralište u Drvengradu. Nakon toga krenut ćemo prekoputa, u Perivoj kralja Petra Krešimira IV., gdje ćemo ukloniti najopasnije stablo, koje se nalazi u njegovu sjeveroistočnom kvadrantu. Riječ je o carskoj paulovniji koja je jedno od najstarijih i najopasnijih stabala, ima više truležnih promjena od žilišta prema gore i vrlo je nestabilna. Potom slijede obodni drvoredi istoga parka koji su zasađeni javorom mliječi koji imaju vrlo problematične krošnje s obzirom na tramvajsku prugu i biciklističke staze koje se nalaze neposredno pokraj njih. Tu ćemo raditi orezivanje i sanaciju suhih i polomljenih grana - uputio nas je Giesler u hodogram radova koji će, najavljuje, potrajati oko dva mjeseca.

Iz Grada ističu kako uvijek nastoje zasaditi više stabala nego što ih uklone. Tako su 2017. godine uklonili 516 stabala, a posadili više od 600, dok je prošle godine uklonjeno 521, a zasađeno 760 stabala.

Ivan Alilović
U OSIJEKU 240 VRSTA DRVEĆA I GRMLJA
Bogatstvo osječkog zelenila odavno je prepoznato i izvan granica Hrvatske. U gradu se, saznali smo na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nalazi 240 taksona drveća i grmlja. “Kada kažemo taksona, govorimo o rodu, vrsti, formi, varijetetu i kultivaru. Dakle, živimo okruženi uistinu velikim brojem vrsta drveća i grmlja i po tome smo doista jedinstveni”, rekla je Vizentaner.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike