Svijet
INCIDENT U SARAJEVU

Erdoganovi čuvari sukobili se s graničnom policijom
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u Sarajevo u dvodnevni službeni posjet u okviru kojega je najavljeno i njegovo sudjelovanje na summitu SEECP-a, a njegov dolazak obilježio je incident u kojemu su se umalo sukobili pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovini i tjelesni čuvari turskog predsjednika.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je kako je do incidenta došlo u sarajevskoj zračnoj luci nakon slijetanja zrakoplova u kojemu je bio Erdogan s pratnjom. Galić je za portal "Avaza" kazao kako je sukob bio toliko ozbiljan da su svi Erdogani čuvari zapravo trebali biti uhićeni. "Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovite kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode", izjavio je ravnatelj Granične policije.

Erdoganovi tjelesni čuvari, koji su poznati po agresivnom ponašanju te su se za njegova posjeta SAD-u tukli s prosvjednicima koji su tamo izražavali nezadovoljstvo autokratskom vladavinom sadašnjeg turskog predsjednika, u zračnoj luci u Sarajevu čak su posegnuli za oružjem, pa je malo nedostajalo da dođe do izravnog sukoba s graničnim policajcima. Turski predsjednik iz sarajevske zračne luke s pratnjom uputio se k groblju Kovači kako bi tamo odao počast nekadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću s kojim je gajio duboke prijateljske veze. Tamo su ga dočekali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alijin sin Bakir Izetbegović i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a i taj je događaj prošao uz stroge mjere sigurnosti, pri čemu ni većini novinara nije bio dopušten ulazak u krug groblja. Erdogan je opetovano tvrdio kako mu je Izetbegović uoči smrti povjerio skrb o BiH, odnosno ostavio mu je "u amanet".

Erdogan će u utorak sudjelovati na summitu država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji treba biti održan na Jahorini. Ovaj summit održava se u sjeni skandala nakon što su ga Albanija i Kosovo odlučili bojkotirati zbog tretmana koji je u BiH bio namijenjen kosovskim dužnosnicima. Hina/D.Pav.
Zoran Galić

ravnatelj Granične policije BiH

Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovite kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana