Svijet
IZBORI U GRČKOJ

Potomak političke dinastije na vlasti
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Novi grčki premijer desnog centra Kiriakos Micotakis, vođa konzervativne Nove demokracije, položio je u ponedjeljak prisegu za novog grčkog predsjednika vlade, samo 15 sati nakon što su okončani izbori. Ova pobjeda dolazi četiri godine nakon što je ljevičarska stranka Siriza Aleksisa Ciprasa došla na vlast s obećanjem da će okončati mjere štednje. Međutim, birači su se okrenuli protiv Sirize nakon što je stranka usvojila oštre fiskalne mjere u zamjenu za paket pomoći zemlji pogođenoj dužničkom krizom. Uoči prisege Micotakis je obećao da će Grčka “ponovno ponosno podići glavu”, prenosi BBC u ponedjeljak. Nakon pobjede Nove demokracije, Micotakis je rekao da neće iznevjeriti nade grčkog naroda.

Nova demokracija dobila je većinu sa 158 glasova u parlamentu od 300 mjesta, omogućivši Micotakisu da vlada bez koalicijskog partnera i preuzme dužnost odmah. Siriza je pala sa 149 na 86 mjesta. Četiri manje stranke prešle su prag od tri posto. Micotakis, sin bivšeg premijera Konstantinosa Micotakisa, rekao je da su mu rezultati izbora dali snažan mandat za promjene, ali je dodao da će biti premijer svih Grka, jer ih ima “premalo da bi ostali podijeljeni”. Novi premijer obećao je niže poreze, veću privatizaciju javnih usluga i planove da se ponovno ispregovara dogovor s grčkim vjerovnicima koji bi omogućio da više novca bude reinvestirano u zemlju. Odaziv na ovim izborima bio je 57 posto i jedan je od najnižih zadnjih desetljeća.

Izbor Micotakisa, potomka političke dinastije, obilježava povratak “familijokracije” u grčkoj vladi, tradicije koju je Cipras prekinuo kada je stupio na vlast u dobi od 40 godina. Cipras je izbore sazvao četiri mjeseca prije isteka mandata, jer je Nova demokracija na izborima za Europski parlament u svibnju pobijedila Sirizu s prednošću od 9,5 posto. Sporazum o imenu Sjeverne Makedonije, kojeg većina Grka ne podržava, pridonio je padu Ciprasove popularnosti, unatoč tome što je zbog rješavanja spora s Makedonijom zajedno s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim nominiran za Nobelovu nagradu za mir. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike