Ekonomija
NAJVIŠE BRODOVA POD ZASTAVOM MALTE

Kružnih putovanja brodova u ovoj je godini više nego lani
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 171, ili 18 posto više nego u istim mjesecima prošle, 2018. godine, a njima je došlo i 19 posto više putnika, ili njih 247,5 tisuća, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).
Tih brodova, ili kruzera, koji su dolazili u Hrvatsku na kružna putovanja bilo je ukupno 43, ili tri više nego u prvih pet mjeseci 2018., godine, a i ostajali su duže dana nego prošle godine, 386, ili 25,3 posto više dana.


Brodovi su dolazili pod zastavama ukupno deset zemalja, a pod zastavom Malte u prvih pet mjeseci brodovi su ostvarili najviše kružnih putovanja, 41, a s kojima je u Hrvatsku došlo više od 34 tisuće putnika. Iako na drugom mjestu po broju kružnih putovanja, 36 u prvih pet mjeseci, brodovi pod zastavom Italije doveli su znatno više putnika, odnosno najviše među svim brodovima, nešto malo više od 85 tisuća.
Na trećem su mjestu brodovi pod zastavom Paname, kojih je došlo 26 na kružna putovanja, s gotovo 59 tisuća putnika.


Po mjesecima najviše je kružnih putovanja stranih brodova ove godine po hrvatskom Jadranu bilo u svibnju, ukupno 88, što je tri putovanja, ili 3,5 posto više nego u lanjskom svibnju, dok je najveći porast tih putovanja, od 48,5 posto, ostvaren u travnju, kada je bilo 49 takvih putovanja.
Za razliku od prošle, 2018. godine, u kojoj su neki mjeseci po dolascima kruzera bili u minusu, ove godine toga nema, jer je od početka godine u svakom mjesecu, zaključno sa svibnjem bilo više tih putovanja nego u istom mjesecu u godini prije.
Siječanj je tako s pet kružnih putovanja stranih brodova donio porast od 25 posto u odnosu prema siječnju 2018., veljača je s 11 putovanja bila u plusu od 22,2 posto, a ožujak je s 18 tih putovanja bio gotovo 30 posto bolji nego isti mjesec 2018.
Uobičajeno, i ove je godine Dubrovnik bio najposjećenija “kruzerska” morska luka, sa 124 posjeta tih brodova, a približava mu se Split sa 76 tih posjeta, u Zadru ih je bilo 32, na Korčuli 30, u Šibeniku 25, a u Hvaru 20. Ispod 10 posjeta kruzera zabilježili su još Rovinj, Ploče, Stari Grad, Pomena i Pula. H

Uobičajeno, i ove je godine Dubrovnik bio najposjećenija "kruzerska" morska luka
18 %

više kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu bilo je u prvih pet mjeseci ove godine nego u istim mjesecima prošle godine
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOĆARSTVO: NEGATIVAN TREND - U PADU POVRŠINE POD NASADIMA JABUKA

Nesređeno tržište i elementarne nepogode voćare doveli do dna

2

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije

3

PROIZVODNJA VOĆA U HRVATSKOJ OVISNA O KLIMATSKIM UVJETIMA

Hladnoća, mrazovi pa suša - ova je godina za voćare puno i gora nego što je bila prošla