Mozaik
POČELO SLATINSKO LJETO 2019.

Nakon rođendana radija sjajni koncerti nedjeljom
Objavljeno 9. srpnja, 2019.

Turistička zajednica i Grad Slatina već godinama organiziraju kulturno-zabavnu manifestaciju Slatinsko ljeto. Svake nedjeljne večeri na pozornici na središnjemu trgu nastupi glazbeni sastav.


Ove godine organizaciju Slatinskog ljeta preuzeo je Slatinski informativni centar (SIC), a neposredni povod za takvu odluku je obilježavanje 50 godina lokalne radiopostaje, koja pod nazivom Radio Slatina djeluje u sastavu SIC-a. Premda je prvo događanje Slatinskog ljeta bio koncert 30. svibnja, na kome je nastupila virovitička skupina Jeans, a potom i zvijezde večeri, novosadske The Frajle, slavljenička torta Radija Slatina pripremljena je za nedjelju, 7. srpnja, kad je trebala označiti službenu proslavu velike obljetnice slatinskoga radija. Međutim, olujno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom kišom i tučom u dva je navrata toga dana onemogućilo slavlje na Trgu sv. Josipa.


- Slatinčani su prve informacije prenošene zvukom dobili nakon završetka 2. svjetskog rata preko razglasne stanice iz gornjeg kata kuće šumara Antoša i zvučnika postavljenih na stupove javne rasvjete. Radio-stanica Podravska Slatina osnovana je 1969. u sastavu Centra za informiranje Narodnog sveučilišta „Veljko Vlahović“, zatim je bila javno poduzeće, potom je kao Marinianis radio bila u privatnom vlasništvu te napokon postala dio Slatinskog informativnog centra. Osobito je važnu ulogu odigrala za Domovinskog rata - kaže direktor SIC-a Robert Turkalj.


U vrijeme ratne opasnosti osnovano je Javno poduzeće Hrvatski radio - Radio-stanica Podravska Slatina. Radijski program pripremala je i realizirala nekolicina srednjoškolaca s ratnom urednicom Jadrankom Srdoč, a praćen je u skloništima preko tranzistorskih prijemnika. U skladu s tadašnjim zakonskim propisima, krajem 1992. povjerenik vlade za Općinu Podravska Slatina Ante Šimara iznajmljuje radio Željku Felbaru na deset godina, pod uvjetom da se bez novčane naknade slatinska javnost informira o svim važnim događanjima. Marinianis radio djelovao je do 1. siječnja 2004. i bio je prva privatna radiopostaja u Hrvatskoj. Danas je Radio Slatina dio Slatinskog informativnog centra, koji programom i suvremenom opremom informira slušatelje i čitatelje preko radioemisija, novinskog mjesečnika Slatinski petak te internetskog portala.
- Glazbenim dijelom Slatinskoga ljeta ove smo godine željeli zadovoljiti što veći broj slušatelja Radija Slatina, ljudi različitih ukusa, ali možda nešto više stariju populaciju. Naime, mlađima je ipak lakše sjesti u auto i otići na neki koncert u Viroviticu ili Orahovicu, možda čak u Osijek ili Zagreb, a stariji su najčešće zakinuti za tu mogućnost. Zato želimo i tim ljudima, kad nedjeljom odluče prošetati do centra grada, pružiti malo zabave - kaže Turkalj. P.Žarković
Robert Turkalj

direktor SIC-a

Mlađima je lakše otići na koncert u Viroviticu ili Orahovicu, čak u Osijek ili Zagreb, a stariji su najčešće zakinuti za tu mogućnost. Zato želimo i tim ljudima, kad nedjeljom odluče prošetati do centra grada, pružiti malo zabave.
TKO SVE NASTUPA?
U nedjelju je u Slatini trebao nastupiti TS Fijaker, ali je nastup zbog oluje odgođen za 25. kolovoza. Već od 14. srpnja počinju nedjeljni koncerti, redom: Slavonia banda, Klape Puntamika, Igora Delača, Mije Dimšić, Slavonskih lola, Cecilije i Žitnih polja, a u povodu obilježavanja Dana grada 1. rujna nastupit će još i Pravila igre, Ivan Zak, Tamburaški sastav Kas te sarajevska grupa Zabranjeno pušenje.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike